Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Środowiska graficzne RSS
KDE, Gnome, Xfce - różnice

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Page:  1  2  3  4  next
Reply · Quote XAL #1 ()
User title: Dreamer
since Sep 2006 · 3 posts · Location: Piszczac
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: KDE, Gnome, Xfce - różnice
Jee, w końcu mój pierwszy post :P A tak w związku z tematem to czym dokładnie się różnią w/w środowiska, które jest lepsze dla przeciętnego użytkownika i komputera średniej mocy?
"Why do people depend on each other? In the end you're oy your own..."
Poll: Które środowisko graficzne jest Twoim ulubionym?
(11 votes · 32%) KDE
(21 votes · 62%) Gnome
(2 votes ·   6%) Xfce
(0 votes ·   0%) Fluksbox
This poll has no time limit · 34 votes
Reply · Quote DanseMakabre #2 ()
User title: The fallen one
since May 2006 · 166 posts · Location: Mielec → Kraków
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Głosuję na Gnome. Używałem KDE przez pół roku, potem zmigrowałem na Gnome. KDE nie było gorsze, Gnome nie jest lepszy, ale nie chce mi się wszystkiego ustawiać od nowa. KDE nie jest mi obce, bo używam dla odmiany na uczelni.

Bardzo mnie cieszy, że mogłem oddać pierwszy głos, że jest jedyny i dzięki niemu Gnome ma 100%.
[Image: http://img131.imageshack.us/img131/6453/fedoracoregt6.jpg]
[Image: http://img160.imageshack.us/img160/1940/prisonbreak2id2.gif]
Reply · Quote Stef #3 ()
since May 2006 · 307 posts
Też głosuje na Gnome ponieważ jego głównie używam - mi właśnie ono najbardziej pasuje.

Natomiast przeciętny użytkownik powinien zosbie zainstalować przynajmniej każde ze wspieranych i zobaczyć które mu najbardziej odpwiada. Nie dość że czegoś się przy okazji może poduczyć, to tak naprawdę jest to jedyny sposób żeby stwierdzić czy oferowany przez dane rozwiązanie zestaw funkcji i sposób ich realizacji komuś odpowiada.
Reply · Quote marcYr #4 ()
User title: yr
since May 2006 · 108 posts · Location: Szczecin
Hmm... u mnie to sprawa "pory roku" ? powiem tylko ? oba są równie ciekawe ? a jakże odmienne ? to wg mnie jest istotne ?

? a tak żeby to nie był lekki offtop ;+) dzisiaj zagłosuję na KDE (przede wszystkim dlatego, że jakoś więcej oprogramowania stricte KDE się u mnie zaadoptowało ?)

a różnice pomiędzy nimi ...? długo pisać ;)
przykładowy art.:
http://jakilinux.org/programy/graficzne-srodowisko-pracy
----> ;~`]
moją ulubioną formą rzeczywistości jest fikcja (...)
This post was edited on 2006-09-07, 10:46 by marcYr.
Reply · Quote gwiazdor_online #5 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Group memberships: Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Użytkownicy wybrali: 65% posiada KDE na desktopie :) A ich wybór jest nieprzypadkowy.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote Raven #6 ()
since May 2006 · 85 posts · Location: Lublin
Nie bądź taki hop do przodu, już tylko 50%... :P
Reply · Quote DanseMakabre #7 ()
User title: The fallen one
since May 2006 · 166 posts · Location: Mielec → Kraków
In reply to post #5
Quote by gwiazdor_online:
Użytkownicy wybrali: 65% posiada KDE na desktopie :) A ich wybór jest nieprzypadkowy.

Przy ośmiu głosach, w dodatku tak postronnych osób jak my, nic z ankiety nie można wywnioskować. Jak będzie jakieś 200 głosów, to będziemy mogli traktować jako dość wiarygodną statystykę.
[Image: http://img131.imageshack.us/img131/6453/fedoracoregt6.jpg]
[Image: http://img160.imageshack.us/img160/1940/prisonbreak2id2.gif]
Reply · Quote gwiazdor_online #8 ()
O bracia naiwni. Nie miałem na mysli naszej ankiety, lecz taką jedną co kiedyś na jakiejś linuksowej stronie obejrzałem :) Jak mi się przypomnie jak się robi weryfikację hipotez statystycznych, to wam powiem na jaki % ta ankieta ma sens :) No chyba, że ma za zadanie rozpoznanie wśród modów i adminów ;)
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote XAL #9 ()
User title: Dreamer
since Sep 2006 · 3 posts · Location: Piszczac
Group memberships: Użytkownicy
Ale w skali światowej to wydaje mi się, że KDE jest popularniejszy. Dużo się z GNOME nie bawiłem, ale przy pierwszym odpaleniu miałem małe problemy ze znalezieniem czegokolwiek. Swoją drogą, da się ustawić w KDE Nautilusa jako domyślnego menedżera plików? Konqueror jest bardziej rozbudowany i ma zaimplementowaną przeglądarkę internetową w związku z czym jest wolniejszy, a ja takiego dobrego komputera nie mam i mieć nie zamierzam. K7 rlz! xD
"Why do people depend on each other? In the end you're oy your own..."
Reply · Quote Raven #10 ()
since May 2006 · 85 posts · Location: Lublin
Generalnie KDE jest popularniejsze w Europie, a GNOME w Stanach, jednak firmy (zarówno z Europy, jak i USA) wolą GNOME. ;) Tak przynajmniej wynikało z jakiegoś raportu, który czytałem bardzo dawno temu (tak chyba około GNOME 2.8), jednak statystyka dystrybucji to potwierdza (ostatnio największe bastiony KDE jako default padły - Mandriva i SUSE).
Reply · Quote Thorin #11 ()
since May 2006 · 214 posts · Location: Mińsk Mazowiecki
In reply to post #9
Quote by XAL on 2006-09-08, 17:11:
Dużo się z GNOME nie bawiłem, ale przy pierwszym odpaleniu miałem małe problemy ze znalezieniem czegokolwiek.

IMHO jest tak, ponieważ KDE bardziej przypomina pulpit 'windy', stąd jest bardziej 'przyjazny' dla użytowników, szczgólnie nowych i takich, którzy są sentymentalni :P

Ja osobiście używam GNOME i jestem z niego zadowolony...KDE jest dla mnie odpychające, bo zbyt bardzo przypomina 'łindołsa'
Linux registred user: #410780
[Image: http://zs1mm.home.pl/thorin/foto/fedora.png]
Reply · Quote gwiazdor_online #12 ()
Quote by Thorin:
Quote by XAL on 2006-09-08, 17:11:
Dużo się z GNOME nie bawiłem, ale przy pierwszym odpaleniu miałem małe problemy ze znalezieniem czegokolwiek.

IMHO jest tak, ponieważ KDE bardziej przypomina pulpit 'windy', stąd jest bardziej 'przyjazny' dla użytowników, szczgólnie nowych i takich, którzy są sentymentalni :P

Ja osobiście używam GNOME i jestem z niego zadowolony...KDE jest dla mnie odpychające, bo zbyt bardzo przypomina 'łindołsa'

Wybacz, ale takie tłumaczenie jest dla mnie żałosne :) Podobnie użytkowniksy fluksa mogą drwić z ciebie.

A poza tym domyślny kształt przycisków z gnome do złudzenia przypomina mi ten z WinXP.
Reply · Quote Thorin #13 ()
Oczywiście, żę mogą :) nikt im tego nie broni...nie chce pisać o tym, które jest lepsze, bo nie wiem...do KDE jest napewno więcej do dadatków, bo w gruncie rzeczy przez długi okres GNOME był używany jako standard przy mniejszej ilości dystrybucji, toteż KDE zyskało bardzo na populraności....ale jeśli chodzi o GNOME i Fluxa to oczywiste jest, żę fluxbox jest juz dużo innyi w żaden sposób nie jest podobny do windy, ja tu jednak za przykład dałem tylko dwa najbardziej znane i najczęściej używane przez internautów...przy czym z dwojga to KDE w domyślnych ustawieniach dużo bardziej przypomina windę...To moje zdanie :) Cała moja 'migracja' na linuksa wychodzi z tego, że miałem dosyć łindołsa, jak zobaczyłem KDE to odrazu przerzuciłem się na GNOME (choć potem w szkole pracowałem troche na KDE) tłumaczenie jest może śmieszne, ale tak wybrałem...:P
Reply · Quote gwiazdor_online #14 ()
Quote by Thorin:
przy czym z dwojga to KDE w domyślnych ustawieniach dużo bardziej przypomina windę...
Windows spopularyzował pewien wygląd desktopu, który na rynek wprowadził Apple (w komputerze Lisa o ile dobrze pamiętam, ale być może w pierwszym macu), polegającym na pasku z menu i zadaniami oraz ikonami na tle tapety. Zarówno KDE jak i Gnome kontynuują ten styl. Jeżeli przejdziemy do szczegółów to dla mnie KDE wygląda na swój sposób. Natomiast Gnome ma typowy cienki pasek z szerokim (podobnie jak w windzie) przyciskiem startowym. Wspomniany już przeze mnie domyślny styl wyglądu przycisków różni się od WinXP tylko pokolorowaniem. W zasadzie gdyby w WinXP wymienić górną dekorację okna na bardziej stonowaną i kolory zrobić na mniej jaskrawe, to Gnome pełną gębą. :)
Inna sprawa to różne kolorowe/plastikowe elementy w KDE. Jeżeli one przypominają ci o ciemnych czasach to po prostu je powyłączaj. Ja natomiast uważam za atut, jeżeli mogę sobie odpicować wygląd wedle własnego widzimisia.
Moj znajomy, gnomowiec, kiedyś kpił ze mnie, że używam KDE i "wodotryski". No to mu powiedziałem, że KDE może sobie tak obrobić, że będzie wyglądało brzydko i już nic nie mówił na ten temat. :)
Po prostu nie fer moim zdaniem jest deprecjonować użytkowników "wypasionych" desktopów, bo przypomina to łindołsa. :)

Quote by Thorin:
Cała moja 'migracja' na linuksa wychodzi z tego, że miałem dosyć łindołsa

A ja zafascynowałem się Linuksem. :)
Reply · Quote Thorin #15 ()
Hmmm zdaje mi się, że coś tu jest nie tak...to KDE ma ten standradowy pasek u dołu (pasek start) i jest podobny do win...GNOME w standardzie (starszych wersji napewno) ma pasek u góry i u dołu ekranu, do tego ten u góry jest odpowiedzialny za menu i jest on podzielony na drzewa...więc moim celem było wykazanie, że jak na swieżo zainstalowanym Linuksie instalujemy KDE/GNOME to na 1 rzut oka, dla nowego usera KDE wyda sie 'lepszy' bo bardziej mu przypomina winde...to moje zdanie jako w sumie 'swieżego' użytkownika Fedory chociażby...(bo styczność miałem już z kilkoma dystrybucjami) A ty czego używasz? Bo jak czytam twoje post to IMO mylisz właśnie GNOME z KDE :P
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Page:  1  2  3  4  next
Go to forum