Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Zupa Hyde Park RSS
fedorapl.org manifesto
Oceń - wersja beta!

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Page:  1  2  next
Reply · Quote DanseMakabre #1 ()
User title: The fallen one
since May 2006 · 166 posts · Location: Mielec → Kraków
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Show profile · Link to this post
Subject: fedorapl.org manifesto
Wersja beta, proszę o komentarze, czego tu brakuje, a czego jest za wiele. Pisałem z miejsca, więc zapewne tekst (o ile forma będzie odpowiednia) będzie wymagał wielu poprawek lub ponownego zredagowania.
Nikt nie napisał jak to ma wyglądać, więc na razie będzie takie .;P

Od autora
Serce roście, gdy po kilku miesiącach "abstynencji" od wirtualnego świata otwartości znów dane mi jest powrócić w kręgi osób, o których stanowią wielkie czyny. Znów mogę swobodnie poruszać się w niczym nie skrępowej spuściźnie ludzi prawdziwie otwartych; w spuściźnie, która przez wiele lat kształtowała moje idee i charakter, w najcięższych momentach nadając mi sens życia. Mam nadzieję, iż tym razem los mnie nie będzie naglił, pozwalając mi tu pozostać...

Idea manifestu
Niniejszy twór mający kształt manifestu uświadomi Ci ideę powstania nowej "marki" fedorapl.org, także zakroi zakres i kierunek ruchu. Zakres prac jest szeroki - od organizowania w miarę aktualnej dokumentacji, poprzez udzielanie pomocy technicznej, aż do działalności deweloperskiej.

fedorapl.org w zamierzeniu ma być pierwszym w Polsce publicznie dostępnym, w pełni otwartym i wolnym miejscem koordynującym nasze prace. Oczywiście wszystkie będą otwarte i zamieszczane nieodpłatnie. Całość interesu kręcić się będzie szczególnie wokół Fedora Project, w ogólniejszym dotyczyć będzie całości środowisk GNU/Linux.

Początek
Na dzień dzisiejszy dysponujemy szerokim arsenałem, którego nie możemy się wstydzić. Założony został główny portal, bazujący na Joomli, wraz ze stworzonymi na nasze potrzeby modyfikacjami integrującymi portal z forum. Istniejące forum ma być miejscem udzielania wsparcia technicznego każdemu użytkownikowi Fedory, a także miejscem koordynacji naszych prac. Wraz z forum istnieje niepodzielnie Wiki (także modyfikowana dla naszych potrzeb), w której zamieszczane są (jest ich już kilkadziesiąt) rozwiązania często występujących problemów i artykuły dotyczące Fedory. Miejscem poszukiwań szybkich odpowiedzi na najczęstsze pytania jest FAQ Fedory. Dysponujemy zapleczem tłumaczy (FWN, UNB, FAQ i wiele innych), programistów, a także deweloperów Fedora Extras. Całość prac w zamierzeniu ma być przystępna dla szarego użytkownika Fedory.

Dlaczego musiała powstać fedorapl.org?
Przez długi czas wszyscy działaliśmy w innym, znanym polskim portalu dotyczącym Fedory. Utrudniony dostęp do serwera, oczekiwanie na reakcję administratorów miesiącami bardzo nas irytowały. Decyzje podejmowane odgórnie, niełatanie luk bezpieczeństwie i bierne obserwowanie kolejnych ataków na portal przesądziły sprawę. Zrezygnowaliśmy, bo nie ułatwiano nam pracy, a my w dodatku odczuliśmy potrzebę całkowitej otwartości i zdekomercjalizowania. Efekty naszej pracy zamieszczamy więc na nowym gruncie, zbudowanym z oprogramowania dostępnego w całości na otwartych licencjach.

Dlaczego ludzie chcą nam pomóc i kto skorzysta na naszej działalności?
Właściwie ludzie nie chcą pomagać nam, tylko innym ludziom. Udzielanie porad, udostępnianie przystępnej dokumentacji, dokonywanie tłumaczeń, rozwój oprogramowania bezpośrednio dotykają końcowego, zwykłego użytkownika, ułatwiając i uprzyjemniając mu funkcjonowanie ze środowiskiem Fedory.

Jak pomóc?
Jakkolwiek! Możesz odpowiadać na forum, redagować artykuły, dokonywać tłumaczeń, przyłączyć się do Projektu Fedora... Cenimy każdą pomoc.

Jak skorzystać z pomocy?
Przeglądnij FAQ i Wiki, zamieszczone są tam typowe problemy końcowego użytkownika. Precyzyjniejszej pomocy możesz szukać na forum. Jeśli jesteś zainteresowany światem Fedory czytaj newsy i FWN. Z całą pewnością możesz oczekiwać na pomoc lub radę odnośnie każdej kwestii.
[Image: http://img131.imageshack.us/img131/6453/fedoracoregt6.jpg]
[Image: http://img160.imageshack.us/img160/1940/prisonbreak2id2.gif]
This post was edited 5 times, last on 2006-08-16, 22:56 by DanseMakabre.
Reply · Quote adios #2 ()
User title: Antylopa GNU
since May 2006 · 189 posts · Location: Mielec
Group memberships: Administratorzy, Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Quote by DanseMakabre:
tu trzeba coś dopisać!

faq.fedorapl.org ??
Pierwsze kroki w Fedora Core - http://poradnik.fedorapl.org
adios.blog - http://adiospl.wordpress.com
Reply · Quote dione #3 ()
since May 2006 · 2 posts · Location: skarżysko kamienna
Group memberships: Użytkownicy
jak sie tak temu glebiej przyjrzalam, to dochodze do wniosku ze w zasadzie jest ok, no... tak w 90%, tylko jedno mi przeszkadza. mianowicie manifest to raczej taki ideowy jest, a nie opis dzialalnosci itp. wiec trzeba to jakos oddzielic, sam manifest od tego co juz jest, jak pomoc i jak korzystac z pomocy. tak sadze.

poza tym lista uwag drobnych (pora na bezczelnie upierdliwa humanistke sasasa ]:-> )
-- "Mam nadzieję, iż tym razem los mnie nie będzie naglił, pozwalając mi tu pozostać..." proponuje "że" zamiast "iż" (Miodek sie kiedys plul ze tak to pisze sie jak sie chce pokazac jakim to sie slownictwem operuje, a to dupa jasiu:P ); ja myslalam ze czas nagli a nie los :) moze "Mam nadzieje, że tym razem los będzie łaskawy i pozwoli mi pozostać w wolnej przestrzeni tworzonej przez prawdziwych ideowców" (ha, troche mi sie inwencji wlaczylo :D jak tam uwazacie)
-- "Niniejszy twór mający kształt manifestu uświadomi Ci ideę powstania " nie wiemy jeszcze czy uswiadomi:D mamy tylko taka nadzieje:P . moze: "Niniejszy twór, mający kształt manifestu, powstał, aby uświadomić Ci prawdziwość potrzeby powstania nowej marki(po co cudzyslow?) fedorapl.org. Powstał, aby nakreślić szeroki zakres i kierunek ruchu prac: od organizowania(...)aż po działalność deweloperską"
-- w pełni otwartym i wolnym miejscem koordynującym nasze prace. " czyje prace? wolnych programistow, linuksowcow, ideowcow? poprosze jakas scislosc :)
-- bez "oczywiście", jakos mi nie pasuje do manifestu:P
-- "calosc interesu" jw. "Szczególny nacisk zostaje położony na Fedora Project, ponadto ogólne zainteresowanie będzie dotyczyć całości środowisk GNU/Linux" cos mi tu nie pasuje:/ ale na razie nie chce bedzie
-- zamienilabym kolejnosc. najpierw Dlaczego musiała powstać fedorapl.org?,, potem fedorapl.org w zamierzeniu...."

-- paragrafy "poczatek" "Dlaczego ludzie chcą nam pomóc i kto skorzysta na naszej działalności?"" jak pomoc" i "jak skorzystac z pomocy" walnac w kupe pod manifestem wlasciwym.
tyle mialam do powiedzenia, poza pozdrowieniami. a wiec pozdrawiam:)
Reply · Quote Stef #4 ()
since May 2006 · 308 posts
In reply to post #1
W takim razie dorzucę swoje trzy grosze, w najbliższym czasie postaram się uzupełnić poniższe uwagi o konkretne uwagi (jednak ponieważ doba jest jaka była może to być w połowie przyszłego tygodnia).

1. To czy powstanie marka fedorapl.org nie powinno być przedmiotem manifestu, również co się znajdzie w nim samym, innymi słowy z Idei manifestu zostawiłbym drugie przeredagowane zdanie.
2. Unikałbym stwierdzeń pierwszy w Polsce, itd. Raczej: chcemy aby serwis stał się..
3. Lepiej napisać o konkretnej licencji niż stwierdzać oczywistość niekoniecznie prawdziwych pomysłów (chodzi o to czy jeśli będziemy promować coś w serwisie, dajmy na to 7thguard albo co, to stwierdzenie nadal jest prawdziwe? - zwyczajnie nie wiem, nie jestem prawnikiem a jednocześnie oczekuję wysokiego standardu).
4. Sformułowanie interesu oraz kręcić się są moim zdaniem niedopuszczalne.
5. Środowisk GNU/Linux zamieniłbym na tematów dotyczących wolnego oprogramowania (albo jakoś podobnie).
6. Dysponowanie arsenałem, dumę z portalu i to na czym technicznie będzie bazował darowałbym sobie - takie informacje sądzę że umieścimy gdzie indziej, tutaj możemy dać że wykorzystujemy otwarte rozwiązania wspierające standardy, bla..       bla, bla.
7. Odniesienie do Fedora.pl bym uogólnił - że wyrośliśmy, już nie akceptujemy i dziękujemy ale wolimy sami. (o licencjach było wcześniej ? nie widze potrzeby tego powtarzać).
9 Cenimy każdą konstruktywną pomoc.
10.Jak skorzystać z pomocy? - to nieodpowiednie miejsce na instrukcję obsługi.

Jeszcze raz przepraszam za formę, postaram się wkrótce poprawić.
Stef
Reply · Quote DanseMakabre #5 ()
Subject: Dziś stwierdziłem, że się poopieprzałem wystarczająco, więc jest nowy draft :P
Wersja beta 2, proszę o komentarze, czego tu brakuje, a czego jest za wiele. Ta wersja w zamierzeniu ma być o krok bliższa akceptowalnej, choć zapewne wciąż odległa.

Od twórców

Każdy z nas dojrzewając odczuwa potrzebę wolności. Ekspansja naszej potrzeby wolności dotknęła gruntu oprogramowania. Chcemy dzielić się tą wolnością.

Wolność fascynuje i napawa lękiem, dlatego zmusza, by nasza postawa wobec niej nie była nieokreślona.

Józef Tischner

... dlatego powstał ten manifest.

Dlaczego musiała powstać fedorapl.org...

... przecież Polsce istnieje już podobny tematycznie portal ? fedora.pl!

Odróżnia nas to, że fedorapl.org jest wolnym, nieskomercjalizowanym portalem, bazującym wyłącznie na oprogramowaniu dostępnym na otwartych licencjach, którym kierujemy my sami - ludzie szczególnie zaangażowani w Fedora Project. To my podjęliśmy inicjatywę założenia niniejszego portalu i właśnie Fedorę i otwarte oprogramowanie chcemy tu promować.

fedorapl.org w zamierzeniu ma być miejscem dostępnym dla każdego. Znajdziesz tu pomoc techniczną udzielaną przez innych użytkowników, liczne informacje o Fedorze, jej w miarę aktualną dokumentację, rozwiązania najczęstszych problemów z nią związanych itp.
Będziemy tu także koordynować swoje prace (programistyczne, deweloperskie, projekty tłumaczeń itp.), których efekty będziemy zamieszczać na otwartej licencji (jakąś trzeba wybrać).

Środki

Na dzień dzisiejszy dysponujemy kilkoma usługami, które poniżej wymienię. Założony został główny portal, bazujący na Joomli, wraz ze stworzonymi na nasze potrzeby modyfikacjami integrującymi portal z forum. Istniejące forum ma być miejscem udzielania wsparcia technicznego każdemu użytkownikowi Fedory, a także miejscem naszych konsultacji. Wraz z forum istnieje niepodzielnie Wiki (także modyfikowana dla naszych potrzeb), w której zamieszczane są (jest ich już kilkadziesiąt) rozwiązania często występujących problemów i artykuły dotyczące Fedory. Miejscem poszukiwań szybkich odpowiedzi na najczęstsze pytania jest FAQ Fedory. Dysponujemy zapleczem tłumaczy (FWN, UNB, FAQ i wiele innych), programistów, testerów, a także deweloperów Fedora Extras.

Kto skorzysta na naszej działalności?

Udzielanie porad, udostępnianie przystępnej dokumentacji, dokonywanie tłumaczeń i rozwój oprogramowania bezpośrednio dotykają końcowego, zwykłego użytkownika, ułatwiając i uprzyjemniając mu współpracę ze środowiskiem Fedory. Jeśli chcesz pomóc ? doceniamy każdą konstruktywną pomoc...

Disclaimer
Odszedłem od rozczulania się nad sobą we wstępie. Wersję tę w porównaniu z poprzednią ukróciłem i chylę się ku dalszemu skróceniu. Odnośnie fedora.pl - napisałem wprost co nas różni i dlaczego robimy forka (choć moim zdaniem trzeba to ubrać w ładniejsze słowa). Zniknęły liczne powtórzenia, niedopowiedzenia, tekst powinien być spójniejszy, forma została rozluźniona. To na szczęśnie nie jest dokument prawny, więc nie trzeba wymagać perfekcjonizmu. Dlaczego pozostała część "środki"? Otóż w każdym manifeście (nawet miernego, ulicznego hip-hop'owca) znajdziemy nie tylko informację jaką rewolucję wprowadza, ale też jakimi środkami. Naszymi są elementy portalu, każdy pełni inną lokalną funkcję, choć globalnie cel mają jeden.

Ta wersja ma ciekawszy wstęp, choć zakończenie jest z d... wyżęte (ot - ciekawe słowo żąć, jak i żnijmyż).

Czekam na dalsze uwagi i propozycje, na które jestem otwarty jak nigdy :P
This post was edited on 2006-08-31, 10:36 by DanseMakabre.
Reply · Quote Stef #6 ()
Po pierwszym przeczytaniu bardzo mi się podoba, :)
wywaliłbym tylko odniesienia do konkretnych programow i tego że są modyfikowane na rzecz korzystania z otwartego oprogramowania - manifest to naprawdę nie miejsce na takie rzeczy.
Reply · Quote DanseMakabre #7 ()
Krótko mówiąc - wolałbyś, żeby cały akapit środki usunąć i wpisać do niego tylko z jakich podportali się wszystko będzie składać?

Mi osobiście nie podoba się wyjaśnienie czemu robimy forka - jakoś nie dociera...

Czekam na dalsze propozycje. Nie unikajcie tego tematu jak ognia!
Reply · Quote Stef #8 ()
In reply to post #5
Wywaliłbym:
bazujący na Joomli, wraz ze stworzonymi na nasze potrzeby modyfikacjami integrującymi portal z forum. 
oraz
(także modyfikowana dla naszych potrzeb)
idea, samego akapitu jak i większosć jego zawartości mi się podoba.
Reply · Quote Zuk87 #9 ()
since May 2006 · 144 posts · Location: Jawiszowice → Kraków
Zgadzam sie ze Stefem, wypadalo by usunac info z czego korzystamy. Znajdzie sie jakis "zlosliwy" i wykorzysta dziury w oprogramowaniu...

Ogolnie to calkiem dobrze sie to czyta, krotkie i zwiezle (jakby scislowiec pisal :P)
pozdrawiam Zuk87
Linux registered user #371696
Reply · Quote DanseMakabre #10 ()
Manifest będzie podpisany tekstem:
                     Zespół fedorapl.org
No to teraz czekam na chętnych, którzy podpiszą się pod tym nazwiskiem lub ksywką. Początkowo myślałem, żeby wpisać wszystkich obecnych członków forum, ale to głupi pomysł. Oczywiście manifest w obecnej postaci nie jest wersją ostateczną. Manifest zostanie opublikowany, gdy zaakceptują go wszystkie osoby, które się chcą pod nim podpisać, więc czekam na uwagi.
Reply · Quote marcYr #11 ()
User title: yr
since May 2006 · 108 posts · Location: Szczecin
Ja ze swojej strony powiem tylko - że to jest genialnie fajne :] [od dzisiaj np. uwielbiam  zdanie ?(?)Ekspansja naszej potrzeby wolności dotknęła gruntu oprogramowania. (?)? ? genialne =) ]
?a przede wszystkim odmienne ? standardy są daleko ? w tyle ?

Na tą chwilę (od tego co już powiedzieli chłopaki) nie jestem w stanie podać NIC (szczegóły) co w moim mniemaniu mogło by być podane korekcie ?

- może jutro coś wpadnie ? a tak na dziś ?

to co chciałem powiedzieć to: świetna robota? ?.
----> ;~`]
moją ulubioną formą rzeczywistości jest fikcja (...)
Reply · Quote adios #12 ()
Group memberships: Administratorzy, Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Ja co do forka to bym napisał, że łatwiej jest nam "uprawiać własne poletko" i tyle. Poza tym to świetna robota ;-)
Reply · Quote gwiazdor_online #13 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Group memberships: Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Fajny tekst, ale nie wiem, czy się nadaje na manifest w obecnej formie, mimo że widzę mocne podobieństwo do manifestu GNU. Zamiast tytuaować go manifestem prędzej uczyniłbym to słowem "Witamy!", ale skoro Stallman nazwał swoje manifestem, to i my możemy.

Osobiscie bym go jeszcze trochę rozwinął w samej treści (być może sam się za to zabiorę, ale nie wiem czy mi starczy czasu, bo w poniediałek pierwszy egzamin tej sesji ; )
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote gwiazdor_online #14 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Group memberships: Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
In reply to post #5
Od twórców [mam dziwne wrażenie, że lepiej byłoby tu wstawić "Od Zespołu fedorapl.org"]

MANIFEST

Zasadniczo dzielimy ludzi na tych, którzy wolność kochają i rozumieją, bez względu na jej cenę oraz na tych, którym nie przeszkadza życie w ,,złotej klatce''. My, Zespół fedorapl.org, zaliczamy się kolektywnie do pierwszej z wymienionych grup. A ponieważ w życiu codziennym jesteśmy blisko związani z komputerami, a w szczególności ich oprogramowaniem, chcemy realizować nasze dążenia wolnościowe właśnie na tej płaszczyźnie.

Wolność fascynuje i napawa lękiem, dlatego zmusza, by nasza postawa wobec niej nie była nieokreślona.

Józef Tischner

Czego konsekwencją jest ten manifest.

Dlaczego musiała powstać fedorapl.org... [tu bym troche pozmieniał, ale jescze nie mam pomysłu]

... przecież w Polsce istnieje już podobny tematycznie portal ? fedora.pl!

Odróżnia nas to, że fedorapl.org jest wolnym, nieskomercjalizowanym portalem, bazującym wyłącznie na oprogramowaniu dostępnym na otwartych licencjach, którym kierujemy my sami - ludzie szczególnie zaangażowani w Fedora Project. To my podjęliśmy inicjatywę założenia niniejszego portalu i właśnie Fedorę i otwarte oprogramowanie chcemy tu promować.

fedorapl.org w zamierzeniu ma być miejscem dostępnym dla każdego. Znajdziesz tu pomoc techniczną udzielaną przez innych użytkowników, liczne informacje o Fedorze, jej w miarę aktualną dokumentację, rozwiązania najczęstszych problemów z nią związanych itp.
Będziemy tu także koordynować swoje prace (programistyczne, deweloperskie, projekty tłumaczeń itp.), których efekty będziemy zamieszczać na otwartej licencji (jakąś trzeba wybrać).

Środki

W dniu publikacji niniejszego Manifestu na naszej witrynie odnaleźć można usługi wspierające naszą działalność. Portal wraz ze stworzonymi na nasze potrzeby modyfikacjami, założony głównie w  celach informacyjno-ogłoszeniowych [nie wiem czy to po polsku] jest zintegrowany z forum. Wspomniane forum jest dysponowane w celu udzielania wsparcia technicznego w szczególności każdemu użytkownikowi Fedory, w dalszym kręgu także innych dystrybucji Linuksa , a także wszystkim zainteresowanym migracją w kierunku Wolnego Oprogramowania. Jest także miejscem konsultacji Zespołu fedorapl.org. Skorzystać można też z Wiki (wersja przez nas zmodyfikowana), w której zamieszczane są rozwiązania często występujących problemów i artykuły dotyczące Fedory. Miejscem poszukiwań szybkich odpowiedzi na najczęstsze pytania jest FAQ Fedory. Dysponujemy zapleczem tłumaczy (FWN, UNB, FAQ i wiele innych), programistów, testerów, a także deweloperów Fedora Extras.

Kto skorzysta na naszej działalności?

Każdy, kto tylko zechce! [odpowiadanie na pytania wprost jest w dobrym tonie ;-)]
Udzielanie porad, udostępnianie przystępnej dokumentacji, dokonywanie tłumaczeń i rozwój oprogramowania bezpośrednio dotykają końcowego, zwykłego użytkownika, ułatwiając i uprzyjemniając mu współpracę ze środowiskiem Fedory. Jeśli chcesz pomóc ? doceniamy każdą konstruktywną pomoc...

Mimo wszystko mam słabe wrażenie, ze czegoś tu zabrakło. Tylko nie wiem czy z treści, formy, charakteru, przesłania... Ruch należy do Was.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
This post was edited on 2006-11-21, 03:08 by Thorin.
Reply · Quote adios #15 ()
Myślę, że to dobry tekst. Wystarczy pouzupełniać nawiasy i będzie git.
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Page:  1  2  next
Go to forum