Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Sieci i serwery RSS
Prośba o sprawdzenie iptables

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote gnato #1 ()
User title: otang
since Jun 2009 · 1 post
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Prośba o sprawdzenie iptables
Witam, mam za dni parę kolokwium z firewalla, chciałem sobie poćwiczyć i tak znalazłem test i na poniższe pytania starałem się jakoś odpowiedzieć.
Czy mógłby ktoś miły sprawdzić czy mam to dobrze i ew. uzupełnić brakujące zadania ? (do których pomysłu nie mam już żadnego :( )

1.    zapisz polecenie, które zapewni przekazywanie pakietów (niezbędne do pełnienia funkcji routera)  na komputerze z firewallem.
iptables -P FORWARD ALLOW

2.    utwórz regułę zezwalającą na komunikację z serwerami DNS o nazwach 'dns.tpsa.pl' i ‘dns2.tpsa.pl’.
iptables –A INPUT –s dns –p udp --sport 53 –j ACCEPT
iptables –A OUTPUT –d dns –p udp --dport 53 –j ACCEPT
iptables –A INPUT –s dns.tpsa.pl –p tcp --sport 80 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -d dns2.tpsa.pl -p tcp --dport 80 -j ACCEPT

3.    utwórz własny łańcuch, o nazwie „logi", który będzie odpowiedzialny za logowanie pakietów z prefiksem „niedozwolony ruch", z limitem 10 pakietów na godzinę.

4.    utwórz regułę zezwalającą na dostęp do uruchomionego na komputerze z firewallem serwera ftp. Połączenia nowe, przychodzące przez odpowiedni interfejs.
iptables –A OUTPUT –p tcp --dport 20:21 -j ACCEPT
iptables –A INPUT –p tcp --sport 20:21 –j ACCEPT

5.    utwórz regułę kasującą trzecią regułę w łańcuchu OUTPUT.
iptables –D OUTPUT 3

6.    zezwól na dostęp do komputera z firewallem za pomocą protokołu SSH z sieci lokalnej.
iptables –A OUTPUT –d 213.227.9.3/24 –p tcp --dport 22 -j ACCEPT
iptables –A INPUT –s 213.227.9.3/24 –p tcp --sport 22 –j ACCEPT

7.    utwórz regułę zezwalającą na pełen ruch na interfejsie pętli zwrotnej.
iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT

8.    utwórz regułę blokującą dostęp do serwera proxy WWW uruchomionego na serwerze o nazwie 'xxx’.
iptables –A OUTPUT –d w3cache.ae.katowice.pl –p tcp --dport 3128, 8080 -j DROP

9.    utwórz regułę, która zapewni możliwość zsynchronizowania czasu z komputerem o nazwie 'clock.redhat.com' - komenda ntpdate ... (protokół ntp)

10.    zapewnij możliwość pingowania komputera z firewallem z komputerów sieci lokalnej,
iptables –A OUTPUT –d 213.227.9.3/24 –p icmp -type echo -request -j ACCEPT
iptables –A INPUT –s 213.227.9.3/24 –p icmp -type echo -reply –j ACCEPT

11.    sprawdź adres sieci uczelnianej i za pomocą odpowiedniej reguły zapewnij możliwość nawiązywania nowych połączeń z tej sieci, połączeń już nawiązanych i powiązanych z już istniejącymi, do uruchomionego na komputerze z firewallem serwera WWW.
ifconfig
iptables -A INPUT -i 213.227.9.3/24 -m state --state NEW, ESTABLISHED, RELATED -j ACCEPT

12.    ustaw polityki domyślne dla łańcuchów na taką, która pozwoli odrzucić pakiety, którym nie zezwalamy na przejście przez firewall.
iptables -P INPUT DROP
iptables -P OUTPUT DROP

13.    wyczyść reguły w łańcuchach. I usuń puste łańcuchy.
iptables -F INPUT
itpables -F OUTPUT

14.    poprawne określenie kolejności reguł
Reply · Quote rklew #2 ()
No profile available.
Link to this post
Pytanie tylko czy reguły nie są podobnie numerowane- czyli od 0( pierwsza) do N-1( N-ta czyli ostatnia)- jak procesy i np zmienne w językach programowania( w każdym razie to proponowałbym dla pewności sprawdzić do reszty raczej nie mam zastrzeżeń ale nie wiem czy to jest poprawnie). Pozdrawiam serdecznie i powodzenia na kolokwium.
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum