Subject: nie działające repozytoria
Upływał rok mojego użytkowania Ubuntu Linux, ambiwalentne uczucia dominowały we mnie. Jako pierwsze distro - właśnie jako pierwsze - wybór nie był zły, Zaliczyłem jednak liczne pady systemu, wprawdzie nie spowodowane działalnością systemu. Tylko moją własną nadgorliwością i głupotą. Uczyłem się systemu, pozbywałem nawyków (w przeważającej większości złych) wynikających z używania Widowsa. Wiele czasu mineło, a ja wciaż jestem w drodze ku zmianie sposobu myślenia. Dlaczego ilekroć jestem teraz w domu - gdzie zainstalowany "jedyny słuszny OS" - zaczynam poszukiwania programów do niego od stronek z wolnym oprogramowaniem. A dawniej... Nawet nie spojrzał bym na open source (przesada, czasem używało się freeware). W umyśle tkwił mi nie zakłucany niczym wizerunek. Darmowe, wolne - musi być wybrakowane. Znacznie gorsze od tego posiadającego swoją cenę. Powiecie, że przecież nikt nie narzucał mi używania płatnego oprogramowania. Nie sposób się z tym nie zgodzić - a możecie zanegować faktowi, że darmowe programy często (prawie zawsze) wyglądają znacznie gorzej. Ich GUI nie jest dopracowane nawet w najmniejszym stopniu. - Skoro przyjmuje się jako dictum, mizerny (to jeszcze było by dla mnie znośne), alogiczny i wcale nie intuicyjny wygląd. (już nie) NIe jestem jeszcze zawanoanym, hardcorowym użytkownikiem softu non-GUI. Czytelność i logika odgrywały - wciąż odgrywają - dla mnie dużą rolę. Krótki rzut oka na terminal stwarza wątpliwości. Tam nie odnajdziesz żadnej grafiki, za to racjonale, schematyczne działanie.
Ðłuższy już czas interesowałem się Fedora Core, doprawdy nie potrafię wyjaśnić przyczyn moich fascynacji jeszcze nie znanym sytemem. Być może wizja, iż trudniej będzie mi cokolwiek zepsuć była przekonująca. Zapewne. Zainstalowałem Fedora 10-Preview i386 DVD. Wszystko fajnie, distro urzekło mnie nawet tak bagatelną rzeczą jak wygląd. Tylko...
Wyniknoł pewien poważny problem, komenda yum wyrzucała mi na ekran komunikat błędu.
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: updates. Please verify its path and try again
Rozpoczołem zabawę pod nazwą manipulacja repozytoriami. Po tej grze - moim zdaniem jest prawie wszystko dobrze, prawie bo nie działa -nie jestem w stanie zainstalować żadnego programu. W dodaj/usuń błąd Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again. W terminalu np yum intall gajim
Wczytane wtyczki: refresh-packagekit
Bad id for repo: [extras, byte = [ 0
Repository livna-development is listed more than once in the configuration
Repository livna-development-source is listed more than once in the configuration
Repository livna is listed more than once in the configuration
Repository livna-testing is listed more than once in the configuration
Repository rawhide is listed more than once in the configuration
Błąd: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again
System zmusza mnie do użytku minimalnej ilości pakietów, nie jestem w stanie instalować ich korzystając z repozytorii (komend w terminalu). Nie mogę też zainstalować pakietów .rpm ręcznie.
dostaje:Brak podpisu GPG i NoneType' object has no attribute 'getProvides'
Ðłuższy już czas interesowałem się Fedora Core, doprawdy nie potrafię wyjaśnić przyczyn moich fascynacji jeszcze nie znanym sytemem. Być może wizja, iż trudniej będzie mi cokolwiek zepsuć była przekonująca. Zapewne. Zainstalowałem Fedora 10-Preview i386 DVD. Wszystko fajnie, distro urzekło mnie nawet tak bagatelną rzeczą jak wygląd. Tylko...
Wyniknoł pewien poważny problem, komenda yum wyrzucała mi na ekran komunikat błędu.
Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: updates. Please verify its path and try again
Rozpoczołem zabawę pod nazwą manipulacja repozytoriami. Po tej grze - moim zdaniem jest prawie wszystko dobrze, prawie bo nie działa -nie jestem w stanie zainstalować żadnego programu. W dodaj/usuń błąd Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again. W terminalu np yum intall gajim
Bad id for repo: [extras, byte = [ 0
Repository livna-development is listed more than once in the configuration
Repository livna-development-source is listed more than once in the configuration
Repository livna is listed more than once in the configuration
Repository livna-testing is listed more than once in the configuration
Repository rawhide is listed more than once in the configuration
Błąd: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again
System zmusza mnie do użytku minimalnej ilości pakietów, nie jestem w stanie instalować ich korzystając z repozytorii (komend w terminalu). Nie mogę też zainstalować pakietów .rpm ręcznie.
dostaje:Brak podpisu GPG i NoneType' object has no attribute 'getProvides'
Moderation:
Przeniesione do Administracja. Na przyszłość zakładaj tematy w odpowiednich działach - to nie jest problem związany z programowaniem!
Przeniesione do Administracja. Na przyszłość zakładaj tematy w odpowiednich działach - to nie jest problem związany z programowaniem!

Krauze
Link to this post
Show profile