Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Administracja systemu RSS
nie działające repozytoria
nie można nic instalować

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote Krauze #1 ()
No profile available.
Link to this post
Subject: nie działające repozytoria
Upływał rok mojego użytkowania Ubuntu Linux, ambiwalentne uczucia dominowały we mnie. Jako pierwsze distro - właśnie jako pierwsze - wybór nie był zły, Zaliczyłem jednak liczne pady systemu, wprawdzie nie spowodowane działalnością systemu. Tylko moją własną nadgorliwością i głupotą. Uczyłem się systemu, pozbywałem nawyków (w przeważającej większości złych) wynikających z używania Widowsa. Wiele czasu mineło, a ja wciaż jestem w drodze ku zmianie sposobu myślenia. Dlaczego ilekroć jestem teraz w domu - gdzie zainstalowany "jedyny słuszny OS" - zaczynam poszukiwania programów do niego od stronek z wolnym oprogramowaniem. A dawniej... Nawet nie spojrzał bym na open source (przesada, czasem używało się freeware). W umyśle tkwił mi nie zakłucany niczym wizerunek. Darmowe, wolne - musi być wybrakowane. Znacznie gorsze od tego posiadającego swoją cenę. Powiecie, że przecież nikt nie narzucał mi używania płatnego oprogramowania. Nie sposób się z tym nie zgodzić - a możecie zanegować faktowi, że darmowe programy często (prawie zawsze) wyglądają znacznie gorzej. Ich GUI nie jest dopracowane nawet w najmniejszym stopniu. - Skoro przyjmuje się jako dictum, mizerny (to jeszcze było by dla mnie znośne), alogiczny i wcale nie intuicyjny wygląd. (już nie) NIe jestem jeszcze zawanoanym, hardcorowym użytkownikiem softu non-GUI. Czytelność i logika odgrywały - wciąż odgrywają - dla mnie dużą rolę. Krótki rzut oka na terminal stwarza wątpliwości. Tam nie odnajdziesz żadnej grafiki, za to racjonale, schematyczne działanie.

Ðłuższy już czas interesowałem się Fedora Core, doprawdy nie potrafię wyjaśnić przyczyn moich fascynacji jeszcze nie znanym sytemem. Być może wizja, iż trudniej będzie mi cokolwiek zepsuć była przekonująca. Zapewne. Zainstalowałem Fedora 10-Preview i386 DVD. Wszystko fajnie, distro urzekło mnie nawet tak bagatelną rzeczą jak wygląd. Tylko...

Wyniknoł pewien poważny problem, komenda yum wyrzucała mi na ekran komunikat błędu.

Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: updates. Please verify its path and try again

Rozpoczołem zabawę pod nazwą manipulacja repozytoriami. Po tej grze - moim zdaniem jest prawie wszystko dobrze, prawie bo nie działa -nie jestem w stanie zainstalować żadnego programu. W dodaj/usuń błąd Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again. W terminalu np yum intall gajim

Wczytane wtyczki: refresh-packagekit
Wczytane wtyczki: refresh-packagekit
Bad id for repo: [extras, byte = [ 0   
Repository livna-development is listed more than once in the configuration
Repository livna-development-source is listed more than once in the configuration
Repository livna is listed more than once in the configuration
Repository livna-testing is listed more than once in the configuration
Repository rawhide is listed more than once in the configuration
Błąd: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again

System zmusza mnie do użytku minimalnej ilości pakietów, nie jestem w stanie instalować ich korzystając z repozytorii (komend w terminalu). Nie mogę też zainstalować pakietów .rpm ręcznie.

dostaje:Brak podpisu GPG i NoneType' object has no attribute 'getProvides'

Moderation:
Przeniesione do Administracja. Na przyszłość zakładaj tematy w odpowiednich działach - to nie jest problem związany z programowaniem!
This post was edited on 2008-11-18, 09:23 by Thorin.
Reply · Quote harmageddon #2 ()
since Sep 2008 · 7 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Witam,
Na drugi raz fajnie byloby, gdybys oddzielil "tematyczna" wersje twojego postu od tej "offtopowej", co troszke rozjasniloby caly przekaz i daloby moze poczatek jakiejs dyskusji na temat np. open source i fedory.

Repository livna-development is listed more than once in the configuration
oznacza, iz to repozytorium wystepuje wiecej, niz raz w konfiguracji, natomiast
Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora
moze sie zdarzac w wersji "Preview" lub alpha lub beta. Juz niedlugo wychodzi wersja stabilna.

Poza tym radzilbym nie korzystac juz z repozytorium livan, poniewaz dostepne juz jest repo RPM Fusion, ktory powstał poprzez połączenie trzech najlepszych nieoficjalnych repozytoriów, które jednocześnie niebyły ze sobą kompatybilne : Livna, Dribble i Freshrpms.
http://rpmfusion.org/

pozdrawiam i powodzenia :)
"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary
Reply · Quote Krauze #3 ()
No profile available.
Link to this post
Dobrze   mówisz o  korzystaniu z innych repo  -  Ok -   jednakże co mogę zrobić teraz?   obecnie nie jestem nawet w stanie zainstalować żadnego programu, a co za tym idzie. Upgrade distra jest także niemożliwy
Reply · Quote harmageddon #4 ()
since Sep 2008 · 7 posts
Group memberships: Użytkownicy
Teoretycznie mogla zajsc nawet sytuacja, ze te repozytoria zostaly usuniete, poniewaz caly czas nie jest to stabilna wersja Fedory. W takim wypadku powinienes sciagnac, skonfigurowac lub zainstalowac nowe repo.
"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary
Reply · Quote Thorin #5 ()
since May 2006 · 225 posts · Location: Mińsk Mazowiecki
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Jeśli miałes zainstalowaną Livnę, to zrób tylko
yum clean all
a potem
yum update
Chyba, ze moze za jakims proxy jestes?
Linux registred user: #410780
[Image: http://thorinpl.org/blog_gallery/19019.png]
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum