Subject: fedora 7 i karta wifi atheros laptop toshiba equium - problem z instalacja sterownikow
witam serdecznie walcze z tym od kilku godzin i niestety moje proby okazaly sie totalna kleska posiadam toshibe na ktorej postawilem fedore jest to moj pierwszy linux na ktorym ciwicze i ucze sie metoda prob i bledow ... niestety przy probie zainstalowania sterownikow do karty wifi sa to same błędy, potrzebuje zeby mnie ktos przeprowadzil przez instalke krok po kroku, w necie jest masa informacji jak to zrobic tylko jak na razie wszystkie do tej pory okazaly sie nieskuteczne
korzystałem miedzy innymi z takich komend (bede kopiował z terminala odrazu z odpowiedziami systemu:
1.sposob
[root@localhost /]# yum install madwifi kmod-madwifi
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
No package madwifi available.
No package kmod-madwifi available.
Nothing to do
[root@localhost /]#
2.sposob
[root@localhost macias]# cd madwifi-0.9.3.3
[root@localhost madwifi-0.9.3.3]# make INSTALL
/bin/sh: line 0: cd: /lib/modules/2.6.23.15-80.fc7/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Makefile.inc:66: *** /lib/modules/2.6.23.15-80.fc7/build is missing, please set KERNELPATH. Stop.
juz sie pogubiłem w tym wszystkim wszystkie aktualizacje sa sciagniete wersja jadra to i686
czy ktos mogłby mi pomoc ?
korzystałem miedzy innymi z takich komend (bede kopiował z terminala odrazu z odpowiedziami systemu:
1.sposob
[root@localhost /]# yum install madwifi kmod-madwifi
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
No package madwifi available.
No package kmod-madwifi available.
Nothing to do
[root@localhost /]#
2.sposob
[root@localhost macias]# cd madwifi-0.9.3.3
[root@localhost madwifi-0.9.3.3]# make INSTALL
/bin/sh: line 0: cd: /lib/modules/2.6.23.15-80.fc7/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Makefile.inc:66: *** /lib/modules/2.6.23.15-80.fc7/build is missing, please set KERNELPATH. Stop.
juz sie pogubiłem w tym wszystkim wszystkie aktualizacje sa sciagniete wersja jadra to i686
czy ktos mogłby mi pomoc ?

mj
Link to this post
Show profile