Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Sprzęt i sterowniki RSS
fedora 7 i karta wifi atheros laptop toshiba equium - problem z instalacja sterownikow
yum nie dziala....

Announcement

2006-06-03, 09:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote mj #1 ()
No profile available.
Link to this post
Subject: fedora 7 i karta wifi atheros laptop toshiba equium - problem z instalacja sterownikow
witam serdecznie walcze z tym od kilku godzin i niestety moje proby okazaly sie totalna kleska posiadam toshibe na ktorej postawilem fedore jest to moj pierwszy linux na ktorym ciwicze i ucze sie metoda prob i bledow ... niestety przy probie zainstalowania sterownikow do karty wifi sa to same błędy, potrzebuje zeby mnie ktos przeprowadzil przez instalke krok po kroku, w necie jest masa informacji jak to zrobic tylko jak na razie wszystkie do tej pory okazaly sie nieskuteczne :/

korzystałem miedzy innymi z takich komend (bede kopiował z terminala odrazu z odpowiedziami systemu:

1.sposob
[root@localhost /]# yum install madwifi kmod-madwifi
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
No package madwifi available.
No package kmod-madwifi available.
Nothing to do
[root@localhost /]#

2.sposob
[root@localhost macias]# cd madwifi-0.9.3.3
[root@localhost madwifi-0.9.3.3]# make INSTALL
/bin/sh: line 0: cd: /lib/modules/2.6.23.15-80.fc7/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Makefile.inc:66: *** /lib/modules/2.6.23.15-80.fc7/build is missing, please set KERNELPATH. Stop.

juz sie pogubiłem w tym wszystkim wszystkie aktualizacje sa sciagniete wersja jadra to i686
czy ktos mogłby mi pomoc ?
Reply · Quote Kalashnikov #2 ()
since Oct 2007 · 1 post
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Paczki do madwifi znajdują się w repozytorium Livna. Aby je dodać wpisz w konsoli
rpm -Uvh http://rpm.livna.org/livna-release-8.rpm
Potem bez problemu zainstalujesz madwifi yumem.

Jak chcesz własnoręcznie kompilować programy (pamiętaj, że nie jest to zalecane!), to najpierw zainstaluj kernel-header.
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum