Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Sieci i serwery RSS
Uruchomienie i  konfiguracja sieci LAN w domu

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote Zdun #1 ()
No profile available.
Link to this post
Subject: Uruchomienie i  konfiguracja sieci LAN w domu
Siema,
Od niedawna korzystam z Fedory. I tak mam 3 kompy w domu i na jednym jest i winda i fedora, a na reszcie winda. Pod windą na tym pececie jest skonfigurowana sieć w całym domu, tzn. ten komp udostępnia internet innym i udostępnione są pliki między nimi. Jednak ja często korzystam z fedory i wtedy żaden z domowników nie może używać internetu, bo nie umiem skonfigurować sieci(i tatuś się troche wkurza:P). Próbowałem to robić jak opisują w FAQ wiki itp. ale nie działa nic. Bawiłem się coś z infconfig, jeszcze jakiegoś firestartera zainstalowałem, ale on nic nie dał to go skasowałem. Jakieś komendy IPchains albo Iptables zapuszczałem, które miały udostępnić net, ale kiszka nic nie działa.
Sieć pod windą jest skonfigurowana tak:
Worgroup: EU
IP kompa głównego: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
No i udostępnia net (Sferia).
Pod fedorą ustawiłem w network configuration eth0 i niby działa, ale jak podłączam laptopa do sieci to on nie otrzymuje IP od fedory. I kiszka. Co ciekawe laptop ustawia sobie swój ip jakiś tam i jak go pinguje spod fedory to śmiga, ale niestety tylko w jedną strone, laptop nie pinguje fedory.

Mógłby ktoś napisać mi krok po kroku jak skonfigurować sieć, żeby komp na fedorze udostępniał internet innym w sieci LAN?

Pozdrawiam
Reply · Quote gwiazdor_online #2 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Group memberships: Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Show profile · Link to this post
Najlepiej uruchom sobie maskaradę

iptables -t nat -A POSTROUTING -o ethX -j MASQUERADE
(o ile dobrze pamiętam, ale w sieci znajdziesz)

I jeszcze pamiętaj, żeby ustawić zezwolenie systemu na forwarding pakietów
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

I na laptopie nie otrzymasz automatycznie ustawień sieci, bo nie masz na "ruterze" serwisu dhcp. Musisz poustawiać z palca.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote Zdun #3 ()
No profile available.
Link to this post
Dzięki za odpowiedź;]
Wklepałem te komendy. Ale co rozumiesz przez poustawianie z palca na laptopie? Muszę IP, maskę itd. ręcznie ustawić? Ale wtedy będzie statyczny IP na laptopie, a tak chyba nie powinno byc, bo tylko jeden komp w sieci ma statyczny i przydziela inne IP do reszty komputerów? Czy pokręciłem?:P
Dobra zaraz coś pokombinuje.
Reply · Quote Zdun #4 ()
No profile available.
Link to this post
Dobra zrobiłem tak na fedorze mam takie eth0:
IP: 192.168.0.1
MAska:255.255.255.0
wyłączone dhcp

Na laptopie ustawiłem:
IP : 192.168.0.15
Maskę tę samą.
I na fedorze dodałem Laptopa przez route.
Pingują..ale jak udostępnić internet z fedory na laptopa?
Reply · Quote gwiazdor_online #5 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Group memberships: Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Show profile · Link to this post
Na centralnym ruterze ustaw tak, jak Ci napisałem poprzednio, a na laptopie dodaj jako bramę adres tego swojego rutera (tutaj 192.168.0.1) i ustaw ręcznie te same serwery DNS.
Jeśli by nadal nie działało, to zdejmij firewall na fedorze (najlepiej najpierw zdejmij ;) )
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote Zdun #6 ()
No profile available.
Link to this post
Uu a jak się konfiguruje firewall?
Miałem zainstalowanego firestarter, ale skasowałem.
Dobra mam pustawiane tak: Komp IP 192.168.0.1, Maska 255.255.255.0
DNS to jest route? no to route mam tak:
Destination  Gateway Genmask                 jakies tam flagi iface
10.127.0.3          *        255.255.255.255                                ppp0
link-local             *          255.255.255.0                                    eth0
default                *          0.0.0.0                                                 ppp0

I laptop na szytwno jest ustawiony IP: 192.168.0.3, maska taka sama.

Jak ustawić te DNS'y i wyłączyć firewall na eth0?

A i takie komendy dałem, ale nic nie dały:
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward   
iptables -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE -t -nat
iptables -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE -t -nat
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum