Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Sieci i serwery RSS
interface eth0 ciągle UP - jak to zmienić ?

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote DuZy #1 ()
since Dec 2007 · 1 post
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: interface eth0 ciągle UP - jak to zmienić ?
Witam,

Jestem nowy na forum więc na początek wypada się przywitać :) ... a teraz do problemu. Na początku chciałbym zaznaczyć że jestem początkujący w kontaktach z linuxami ;) więc proszę o trochę wyrozumiałości.

Problem z jakim się zetknąłem wygląda nastepująco: mam serwer na którym jest zaisntalowana Fedora 8. Dwa interfejsy eth i każdy prowadzi do innego urządzenia sieciowego (routera). Tablica routingu skonfigurowana w taki sposób żeby do danego miejsca w sieci prowadziły dwie trasy: jedna wpisana bez metryki a druga ze zwiększoną metryką. W przypadku normalnej pracy cały ruch idzie powiedzmy przez interface eth0. I teraz tak w razie awarii łącza pomiędzy serwerem (eth0) i routerem chciałbym aby w tablicy routingu wskoczyła trasa z wyższą metryką - czyli żeby ruch został kierowany przez interface eth1. I tu jest problem, ponieważ kiedy wypnę kable sieciowy z intreface'u eth0 dostaję info że "link down" ale interface jest ciągle UP - taki stan powoduje że w tablicy routingu nie może wskoczyć druga trasa prowadząca przez interface eth1.

Moje pytanie brzmi: czy w jakiś sposób można doprowadzić do tego, aby po odłączniu kabla sieciowego interface eth0 na serwerzy przechodził w stan DOWN? Może coś takiego jak komunikaty keep-alive do monitorowania stanu interface'u? (sorki jeśli piszę głupoty ale linux to nie jest moja mocna strona)

Proszę o jakieś wsazówki co mógłbym z tym zrobić. Może istnieje jakies inne rozwiązanie na przełączanie tras statycznych w tablicy routingu?
Reply · Quote DanseMakabre #2 ()
User title: The fallen one
since May 2006 · 166 posts · Location: Mielec → Kraków
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Show profile · Link to this post
Nie jestem pewien, czy właśnie o to Ci chodzi, ale spróbuj poczytać 8.2.3:
http://www.redhat.com/docs/manuals/enterprise/RHEL-4-Manua…
[Image: http://img131.imageshack.us/img131/6453/fedoracoregt6.jpg]
[Image: http://img160.imageshack.us/img160/1940/prisonbreak2id2.gif]
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum