Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Instalacja systemu RSS
Co z botowaniem?
F8

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote patrick.xx #1 ()
since Nov 2007 · 5 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Co z botowaniem?
Jak to jest z Fedorą po instalacji, gdy mam partycje recovery? Mam wybór od GRUB-a czy jako pierwsza odpala się recovery?
Reply · Quote Thorin #2 ()
since May 2006 · 214 posts · Location: Mińsk Mazowiecki
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Przy instalacji musialbys wykryc ta partycje GRUBem - jest tam opcja jak instaujesz :)

Nigdy nie mialem takiej partycji, nie uwazam tego za potrzebne :P ale grub sie instaluje w MBR a cos mi sie nie widzi ze recovery tez :)
Linux registred user: #410780
[Image: http://zs1mm.home.pl/thorin/foto/fedora.png]
Reply · Quote patrick.xx #3 ()
since Nov 2007 · 5 posts
A co w wypadku gdy GRUB nawali, albo będę się chciał go pozbyć? Wszystko powróci z powrotem do stanu sprzed postawienia GRUBa?

Jak ktoś ma Compaqa z salonu to takową niestety posiada.
Reply · Quote Thorin #4 ()
Posiada,ale nie musi uzywac, a generalnie to juz zalezy jak ten recovery jest zrobiony,ale powinien nadpisac i gruba...
A jak nie napisze to mozesz poprostu w nim ustawic zeby bootowal winde, w praktyce komp bedzie startowal 3s dluzej
Reply · Quote patrick.xx #5 ()
since Nov 2007 · 5 posts
Czyli wpierw powinna się botować partycja recovery a potem GRUB? Czy po wybraniu partycji z Windowsem będzie się odpalała takowa?

Poza tym mam pytanie czy wbudowany partition menager w Anaconde umożliwia "wykrojenie" przestrzeni z partycji NTFS? Bo coś nie mogę sobie z tym poradzić, a w Ubuntu nie było to wielkim problemem.
Reply · Quote Thorin #6 ()
Grub to jest wlasnie program bootujacy...zatem zawsze najpierw odala sie grub, a potem w grubie wybierasz co ma sie zbootwac...

A co chcesz zrobic? masz jedna partycje z windowsem?

Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobic...

Zapewne masz 2 partycje, na jedenj masz winde a na drugiej recovery, czy tak? przy czym chcesz jeszcze zainstalowac linuksa do tego?

fedora ma takie cos, mozna przy instajacji wybrac "uzywaj wolnej przestrzeni" i ona sobie sama pobierze, albo mozesz generalnie sobie przerobic partycje recznie (co jest polecane:P)

Wyltumacz mniej wiecej co chcesz zrobic, a co masz?
Reply · Quote patrick.xx #7 ()
since Nov 2007 · 5 posts
Że GRUB to program botujący to ja wiem, tylko zastanawiam się co by było gdybym ustawił jako standard do botowania partycję recovery (jest tam odliczanie i potem botuję się Windows, czy tak samo reaguje GRUB [dopuszcza do rozruchu drugą pozycję na liście], czy powraca on do menu wyboru?).

Mam 3 partycje (tak od producenta): C-Windows, D-HP_Recovery i E-OS_Tools, przy czym na tej ostatniej znajduje się podkatalog "boot", co chyba jest dość istotne.

Chcę do tego wszystkiego doinstalować Fedorkę. Wolałbym jednak zrobić wszystko ręcznie. Czy tryb tekstowy instalatora a okienkowy różni się czymś istotnie? Bo nie ukrywam, że nigdy się nie posługiwałem okienkowym i to może dla tego jakoś beznadziejnie mi idzie, ale w końcu przewodnik jest dla odmiany okienkowej.

Więc co mam to już wcześniej powiedziałem. Chcę zainstalować Fedorę 8. Mam zamiar poświęcić na to ok. 10 GB (8->root, 2->home i 0,5-1->swap[mam 1GB ramu]) czy to wystarczy do poprawnego funkcjonowania F8? I tutaj mój problem, jak chciałem uzyskać te 10GB z partycji przynależnej pod Windows to niestety nie wiedziałem za co się zabrać. Nadmieniam, że posiadam Windows Vista.
Reply · Quote Thorin #8 ()
Generalnie to mozesz pod winda sobie partycje zrobic, wydzielic z wolnego miejsca te 10gb, ale na twoim miejscu pozbyl bym sie visty i zapodal xp...a w ogole to tylko linux!:-)
Reply · Quote patrick.xx #9 ()
since Nov 2007 · 5 posts
Hehe, pewnie i tak zrobię, bo Vista potrafi człowieka poirytować... Ale teraz mam inny problem: zainstalowałem Fedorę i ku mojemu zdziwieniu wywaliło jakieś problemy związane z ethernetem, który mam made by Intel! No i postanowiłem Usunąć Fedorę i zobaczyć jak będzie z recovery, bo mi tej partycji w ogóle po instalacji GRUBa nie widział. No i teraz odpala się GRUB i wszystko stoi w miejscu... -_- Jak mogę pozbyć się GRUBa? I czy z recoverką mogę coś zrobić (odzyskać ją)?
Proszę o szybką odpowiedź, bo jestem na lodzie...

P.S.: Pojawia mi się taka informacja od GRUBa:
[Minial bash-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists the possible completions of a device/filename.]
Reply · Quote Thorin #10 ()
Moze przy instalacji windy wrzucic w MBR ten bootloader windowsowy - to sie robi z recovery console, albo za pomoca plyty linuksa naprawic gruba, co tam sobie chcesz...

A jak usunales fedore?
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum