Subject: LIRC
Zainstalowałem LIRC-a, z postanowieniem, że go odpalę. I odpaliłem, ale ze sterownikiem dev/input i urządzeniem /dev/input/event6. Musiałem do tego załadować moduł jądra ir-kbd-i2c.
Uruchomiłem irrecord z tymi samymi parametrami, "nagrałem" pilota, zapisałem jako /etc/lircd.conf. irw ładnie czyta z pilota, wszystko ładnie pięknie.
Postanowiłem jakieś programy przymusić do współgrania z moim lenistwem. Z Totemem poszło gładko, dzięki wtyczce totem-lirc (w repo fedora). MPlayer (w repo livna) skompilowany jest z obsługą LIRC, więc również poszło gładko. Gnomeradio (w repo fedora) również LIRC obsługuje.
--
Schody zaczęły się, gdy chciałem tvtime przystosować.
Najpierw zacząłem bawić się tak, jak napisano na stronie programu.
I to nie działało. Znaczy działało, ale dokładnie tak samo, jak przy wyłączonym tvtime. Po naciśnięciu POWER na pilocie, pojawia się dokładnie to samo okno, co wywoływane przez gnome-session-save --kill.
--
Spróbowałem po raz drugi - emulując naciśnięcia klawiszy dzięki irxevent.
To też nie zadziałało.
--
Mam ~/.lircrc i w nim kilka include do ~/.lirc/lircrc.%{program}.
Uruchomiłem irrecord z tymi samymi parametrami, "nagrałem" pilota, zapisałem jako /etc/lircd.conf. irw ładnie czyta z pilota, wszystko ładnie pięknie.
Postanowiłem jakieś programy przymusić do współgrania z moim lenistwem. Z Totemem poszło gładko, dzięki wtyczce totem-lirc (w repo fedora). MPlayer (w repo livna) skompilowany jest z obsługą LIRC, więc również poszło gładko. Gnomeradio (w repo fedora) również LIRC obsługuje.
--
Schody zaczęły się, gdy chciałem tvtime przystosować.
Najpierw zacząłem bawić się tak, jak napisano na stronie programu.
begin
prog = irexec
button = (np.) POWER
config = tvtime-command QUIT
end
prog = irexec
button = (np.) POWER
config = tvtime-command QUIT
end
I to nie działało. Znaczy działało, ale dokładnie tak samo, jak przy wyłączonym tvtime. Po naciśnięciu POWER na pilocie, pojawia się dokładnie to samo okno, co wywoływane przez gnome-session-save --kill.
--
Spróbowałem po raz drugi - emulując naciśnięcia klawiszy dzięki irxevent.
begin
prog = irxevent
button = POWER
config = Key q tvtime
repeat = 0
end
prog = irxevent
button = POWER
config = Key q tvtime
repeat = 0
end
To też nie zadziałało.
--
Mam ~/.lircrc i w nim kilka include do ~/.lirc/lircrc.%{program}.

liviopl
Show profile
Link to this post