Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Instalacja systemu RSS
F7 i błąd przy botowaniu

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Page:  1  2  next
Reply · Quote Brainer #1 ()
since Aug 2007 · 16 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: F7 i błąd przy botowaniu
Posiadam laptopa hp6720s i podczas botowania występuje następujący problem:
--------------------------------------
Warning: cannot find root file system!
--------------------------------------

Create symlink /dev/root and then exit this shell to continue the bot sequence.

Bash: no job control in this shell
Bash-3.2#

Rozumiem, że mam coś stworzyć, tylko co i w jaki sposób?
Reply · Quote Thorin #2 ()
since May 2006 · 212 posts · Location: Mińsk Mazowiecki
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
A czy to jest swieza instalacja? czy ty w ogole instalowales system? bo w zasadzie z komunikatu wynika ze nie masz systemu plikow (calego drzewa /)

Powiedz cos wiecej o systemie, znaczy czy to juz stalo wczesniej i siadlo czy dopiero instalowales...
Linux registred user: #410780
[Image: http://zs1mm.home.pl/thorin/foto/fedora.png]
Reply · Quote Brainer #3 ()
Jest to botowanie z płyty live cd. Chciałbym się przekonać jak mój laptop jest obsługiwany przez Fedporę zanim ją zainstaluję. Dodam, że sprawdzałem Ubuntu i na live też coś wywala podobnego, a Debian instaluje się tylko graficznie, tekstowo nie reaguje, lecz i tak nie widzi karty ethernetowej co jest dla mnie podstawą bytu...

Ściągać prawie 3GB w ciemno mi się nie uśmiecha.
Reply · Quote exbros #4 ()
since Dec 2006 · 36 posts · Location: Lublin / Londyn
A jak to LiveCD uruchamiales - standardowo (z plyty) czy w calosci z pamieci?
Ile masz pamieci?
Jaki kontroler dysku?
Ktory to Live - standardowy (Gnome) czy z KDE? (wbrew pozorom to ma znaczenie...)
No i przede wszystkim - czy sprawdziles sciagniety obraz przed wypaleniem i czy puszczales weryfikacje nosnika przed zbootowaniem?

Na razie chyba wystarczy pytan, teraz przydalo by sie kilka odpowiedzi ;)
Pozdro
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
Reply · Quote Brainer #5 ()
Wpierw  uruchamiałem z płyty, ale potem próbowałem z pamięci i żadnego rezultatu...
1024MB.
SATA.
Wydaje mi się, że standardowy (tj. nie było literek KDE w nazwie).
Nic nie sprawdzałem, bo po pierwsze to już drugi obraz, pierwszy ściągnąłem przez serwer a teraz torrenta, a torrent podobno sam coś weryfikuje.

Przed chwilą wrzuciłem Fedorę do desktopa, już dość starego (Cel633,160MB ram) i o dziwo płytka zareagowała, ale nie wytrzymałem przy wczytywaniu pultpitu i zrezygnowałem. A na laptopie ani rusz, wybieram opcję sprawdzenia i uruchomienia i nic. CD stopuje i nie ma żadnej reakcji.
This post was edited on 2007-09-27, 15:51 by Brainer.
Reply · Quote exbros #6 ()
since Dec 2006 · 36 posts · Location: Lublin / Londyn
Teoretycznie mechanizm wykrywania i usuwania bledow dziala w torrencie bezblednie (i prawde mowiac ja w to wierze, bo jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo zeby obraz sciagniety w ten sposob byl uszkodzony), ale bardzo dobrym zwyczajem jest sprawdzenie sumy kontrolnej kompletnego, pobranego obrazu (w koncu to nic nie kosztuje), zwlaszcza, jesli od momentu sciagniecia do momentu nagrywania byl przenoszony lub kopiowany miedzy partycjami / dyskami / urzadzeniami typu flashdisk/pendrive itp., tylko kopiowanie pomiedzy (pod)katalogami na tej samej partycji nie moze uszkodzic pliku bo nie wiaze sie z fizycznym przenoszeniem danych a tylko ze zmiana logiczna w zapisie polozenia pliku...

No dobra, wracajac do rzeczy - masz racje, skoro nie bylo w nazwie literek KDE to sciagnales standardowy (czyli bazujacy na GNOME) LiveCD...

Nie pamietam juz dokladnie jak to bylo w F7 (bo od jakiegos czasu uzywam juz F8test* LiveCD) - ale czy przy starcie (menu GRUBa) nie masz przypadkiem opcji sprawdzenia nosnika?

Czepiam sie tego sprawdzenia, bo na moj gust to tu wlasnie lezy problem, a poki nie wiemy czy wypalony obraz jest w 100% prawidlowy to nie ma o co kruszyc kopii.

Mi to wyglada na problem z nosnikiem / pobranym i wypalonym obrazem - moze poprawnie sciagniety obraz zostal uszkodzony w transporcie? Moze w czasie wypalania? Nie wypalales go przypadkiem z maksymalna dopuszczalna predkoscia na jakims nosniku no-name? Nie zdarza Ci sie ze plytki wypalone na nagrywarce ktorej uzyles w tym przypadku (w obu przypadkach) padaja? Moze nagrywarka jest na wykonczeniu?...
Znow duzo pytan, ale tak jak juz napisalem - poki nie wiemy czy wypalona plytka jest w 100% dobra nie wiadomo do czego sie przyczepic.

Probowales uzyc tej plytki na jakimkolwiek innym kompie? (choc najlepszym testem byla by proba tego nosnika na identycznym lapku zeby wykluczyc/potwierdzic problem z kontrolerem dysku...)

Pozdro
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
Reply · Quote Brainer #7 ()
Ściągnąłem i od razu wypaliłem. Laptop ma niespełna miesiąc i wszystko co wypalam działa bez problemu tylko ta nieszczęsna Fedora coś ma zawiechy na lapku, ale podkreślam, że na desktopie botuje się bez problemu i wątpię żeby to było spowodowane nośnikiem.

Podejrzewam raczej problem ze sprzętem. Jakieś konkretniejsze rady?

A F8 kiedy się pojawi (stable)? Jak nie da rady z 7 to może 8 ruszy...
Reply · Quote Thorin #8 ()
Ja generalnie mam laptopa HP NC4000 i Fedora mi dziala pieknie :) jednakze spostrzezenie taki mi sie nasowa - probowalem Gentoo na niego wgrac z liveDVD, liveCD i liveMinimal - zadna z tych live wersji nie poszla - wszsystkie stawaly, tak czy inaczej poprostu zwiecha...nie patrzylem nawet logow bo to nie mialo wiekszego znaczenia...co do samej Fedory LiveCD nie probowalem, bo ja wiedzialem ze i tak bede uzywal linuksa - nie chodzilo mi o "sprawdzenie" systemu, bo fedory uzywam juz dosc dlugo...

Tobie tez polecam zainstalowac poprostu - albo uzywac VMware i tam sobie sprawdzic :)
Reply · Quote Brainer #9 ()
Ja generalnie mam też laptopa HP, ale Fedora nie chodzi wcale...

Widzisz Thorin w tym momencie mogę polegać tylko i wyłącznie na Viście, którą w dodatku mam jedynie na Recovery Disc-ach od HP (nawet płytek z łysym OSem nie dają) i jak coś spieprzę to до свидания... A chciałbym żeby wszystko chodziło cacy, żebym to widział, a nie tylko polegał na opiniach innych z tego powodu, że jestem mało doświadczonym użytkownikiem Linuksa. I w tym tkwi sedno sprawy.
Reply · Quote Stef #10 ()
since May 2006 · 304 posts
In reply to post #7
Quote by Brainer on 2007-09-27, 17:08:
A F8 kiedy się pojawi (stable)? Jak nie da rady z 7 to może 8 ruszy...
Fedora 8 Release Schedule

(obserwacja: livecd nie lubi się z niektórymi napędami optycznymi)
Reply · Quote amdbart #11 ()
since Oct 2007 · 1 post
Wita mam ten sam problem. U mnie tez ten sam blad wyskakuje a u Znajomego smiga normalnie z tej plyty
Reply · Quote Thorin #12 ()
A jaki masz cd/dvd-rom jesli mozna wiedziec? laptop czy desktop?

A tak ogolnie to te livedvd/cd jak dla mnie sa niepotrzebne :P jak ktos chce zobaczyc jak dziala linux, to niech go sobie zainstaluj, nawet przez VMware, ale niech instaluje! :)
Reply · Quote Brainer #13 ()
VMware jest chyba płatne... A należy bazować na tym co Open Source ;)
Reply · Quote Stef #14 ()
since May 2006 · 304 posts
Quote by Brainer:
To nie do końca jest prawdą.
Reply · Quote Brainer #15 ()
Quote by Stef on 2007-11-05, 15:35:
Quote by Brainer:
To nie do końca jest prawdą.

No to skąd mogę pobrać pełną a jednocześnie darmową wersję tej aplikacji?
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Page:  1  2  next
Go to forum