Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Sprzęt i sterowniki RSS
problem z wifi w amilo pro v2055
Jetstem posiadaczem laptopa fujitsu siemens amilo pro v2055. Musze przyznac, ze od samego początku miałem problemy w linuxie z tym lapem....

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote noddie25 #1 ()
since Aug 2007 · 2 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: problem z wifi w amilo pro v2055
Generalnie problem dotyczy karty bezprzewodowej opartnej na chipsecie broadcom. Chcę wykorzystać zasoby tego laptopa (wifi) jednak nie mogę skonfigurowac karty bezprzewodowej. W moemencie kiedy wydaje polecenie iwconfig , karta jest zauwazana w systemie jednak kiedy chę ją obudzić poprzez ifconfig eth1 up , pojawia się komunikat że nie ma takiego pliku. Przyznam, że instalowałem już różne dystrybucje linuxa ubuntu,debiana,clakvare,redhata,mandrive a obecnie mam zainstalowana fedore core 6. W każedej dystrybucji linuxa mam problemy poprawnym wykryciem karty Wifi. Czy inni posiadacze tego modelu laptopa maja podobne problemy z kartą, czy może robie coś zle. Chcę rozwinąć ten wątek. Proszę o pomoc.

Z poważaniem
Zbyszek
Reply · Quote Zuk87 #2 ()
since May 2006 · 144 posts · Location: Jawiszowice → Kraków
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Z tego co się kiedyś z wifi bawiłem, to interfejsy nie były oznaczane jako ethx (x - nr), przędzej jako wlanx.

A karty na chipsecie broadcom na pewno chodzą pod linuksem, nie wiem czy wszystkie ale InIrudeBwoy zamieścił FAQ dotyczące ich instalacji, może Ci się przyda.
pozdrawiam Zuk87
Linux registered user #371696
Reply · Quote noddie25 #3 ()
since Aug 2007 · 2 posts
Group memberships: Użytkownicy
Subject: problem z wifi w amilo pro v2055
ok, jak tylko uda mi się coś konkretnego ustalić odezwę się na forum. Dzięki za informacje

Pozdrawiam
Zbyszek
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum