Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Zupa Hyde Park RSS
GPL i zarabianie

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote neo_fox #1 ()
since Jan 2007 · 24 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: GPL i zarabianie
Witam serdecznie,

Nie wiem czy komuś z Was zdarzyło się usłyszeć coś na temat całej afery z licencją CMS Joomla! W skrócie sytuacja wygląda tak: Joomla jest na licencji GPL ale jak do tej pory Core Team zezwalał na tworzenie komponentów do Joomla pod licencją inną niż GPL. Na ile takie praktyki łamały postanowienia GPL jest sprawą bardzo śliską.W moim przekonaniu obie strony, core team który twierdzi teraz że każdy komponent na licencji innej niż GPL i twórcy tych niekompatybilnych dodatków mają trochę racji a jednocześnie są w błędzie. Ale mniejsza o to. W każdym razie Joomla nie zezwala w chwili obecnej na tworzenie niekompatybilnych, w sensie licencji, dodatków.

W każdym razie model zarabiania pieniędzy jaki proponuje w tej chwili Joomla Core Team jest nie do zaakceptowania. Twórcy Joomla wychodzą z założenia że można zarabiać pieniędzy na wsparciu dla własnych komponentów. Moim zdaniem taki model jest bardzo niebezpieczny.

Ja osobiście jestem mniej lub bardziej fanatykiem Open Source ale jednocześnie, nie czarujmy się, każdy chce w efekcie końcowym zarabiać pieniądze. Załóżmy więc że stworze teraz software na licencji GPL i będę go sprzedawał. Pomijając fakt że prawdopodobnie zostanę ukamienowany ponieważ większość ludzi wychodzi z założenia że Open Source znaczy "za darmo" to jest rzeczą oczywistą że ktoś może mój produkt kupić i dalej sprzedawać lub nawet oddać dalej za darmo co doprowadzi mnie prędzej czy później do bankructwa.

Ja nie miałbym nic przeciwko temu aby ktoś skorzystał z mojego kodu aby stworzyć coś swojego. Czy nawet przeciwko temu że ktoś taki jako podstawę dla własnego produktu wykorzysta mój produkt. Czego jednak nie toleruję to że ktoś bierze jakiś produkt Open Source, zmienia nazwę autora, i sprzedaje jako swój własny.

Niestety w moim przekonaniu licencja GPL wychodzi z totalnie błędnego założenia że ludzie na tym świecie są w porządku.

W jaki sposób w takim razie można zarabiać pieniądze tworząc Open Source software ?

Pozdrawiam
Radek
Joomla Yellow Pages Component
Joomla Directory Component
This post was edited 2 times, last on 2008-01-01, 23:38 by Raven.
Reply · Quote Stef #2 ()
since May 2006 · 304 posts
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Show profile · Link to this post
Czytam, czytam i połapać się nie mogę o co chodzi.. (precyzja)

1. Nikt (w tym Joomla Core Team) nie jest w stanie nikomu zabronić tworzenia komponentów do Joomli, wynika to choćby z licencji
2. Rozprowadzanie (zapewne o to chodziło?) Joomli z modyfikacjami podlegającymi własnościowym licencjom może natomiast: naruszać warunki GPLa, być wbrew interesom projektu/społeczności (głównie developerów) - bez wiedzy nt. kto, w jakim celu oraz w jaki sposób trudno się precyzyjniej wypowiedzieć
3. Licencja GPL nie odnosi się do przypadku kiedy instalujesz Joomlę wraz z dodatkami (na innej licencji) i tylko udostępniasz efekty działania programu (stronę/serwis internetowy)
4. Na Open Source można zarabiać, GPL nie jest równoważny z darmowością a osoby które tego nie chcą zrozumieć i tak nic nie kupią ;)
5. Natomiast zarabiając na Open Source tak naprawdę nie zarabiasz na sprzedaży kodu, tylko na jego tworzeniu, rozwijaniu, poprawianiu, wsparciu oraz innych świadczeniach w zależności od wymagań klienta; nie tak dawno Oracle wzięło sobie kod Red Hata i wypuściło swój produkt - jakoś Red Hat z tego powodu nie bankrutuje.. oczywiście taki model biznesowy nie sprawdzi się w sytuacji kiedy chcesz w nieskończoność wciskać klientom ten sam produkt (do tego polecam jak najbardziej restrykcyjne licencje) ;)
6. GPL nie wychodzi z założenia że ludzie są tacy albo inni, GPL dotyczy kodu
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum