Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Inne RSS
Wykrywanie nieistniejącej płyty
+ zwieszki X'ów

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote koval_blazej #1 ()
since Jan 2007 · 5 posts · Location: Kutno
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Wykrywanie nieistniejącej płyty
Co jakiś czas wyskakuje mi zupelnie bez powodu okienko o wykryciu nowej płyty w CD-Romie (KDE Daemon), mimo że takowej nie ma. Czasem jest to zwykłe CD, czasem muzyczne. W dodatku wiąże się to z krótkimi (zwykle po kilkanaście sekund) zwieszkami X'ów - całkowity brak reakcji na mysz i klawiaturę, zatrzymanie obrazu, zapętlenie dźwięku. Zwieszka zazwyczaj następuje tuż przed "wykryciem" nowej płyty, choć zdażało się po lub w trakcie.
Jeżeli naprawdę włożę płytę, wykrywa ją bez problemu.
Jednocześna na konsoli F1 lub F6 leci w kółko:
hde: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }
ide: failed opcode was: unknown
hde: drive not ready for command
Napęd to nagrywarka DVD LG. Na ta chwilę nie jestem w stanie podać bardziej szczegółowych danych.
Jest to raczej wina systemu, czy urządzenia? To drugie na szczęście na gwarancji. System tylko na mojej. ;)

FC6 x86_64
[Image: http://lethal2.vic.host-24.pl/gallery/images/gimp/userbary/vallbar.png]
This post was edited on 2007-04-02, 08:01 by koval_blazej.
Reply · Quote exbros #2 ()
since Dec 2006 · 36 posts · Location: Lublin / Londyn
Co prawda pytanie dosc wiekowe, ale skoro nie doczekalo sie zadnej odpowiedzi...

Sprawdz, czy przypadkiem nie masz jakichs smieci w /media - przy niezamontowanych zadnych plytach, zadnych flashach czy innych urzadzeniach USB powinno byc tam pusto (tzn.: zadnych podkatalogow i puste oba pliczki hala).
Pozdro
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
Reply · Quote koval_blazej #3 ()
since Jan 2007 · 5 posts · Location: Kutno
/media czyste, katalogi hala też.
Zdarzyło mi się nawet zaiwesić kilka razy system na konsoli. Gdzieś mam zdjęcie tego, co wtedy wypluł (za dużo, zęby chciało się przepisać), wrzuce w przyszłości.
[Image: http://lethal2.vic.host-24.pl/gallery/images/gimp/userbary/vallbar.png]
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum