Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Zupa Hyde Park RSS
Dziwne praktyki na forach
wie ktoś dlaczego ??

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote neo_fox #1 ()
since Jan 2007 · 24 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Dziwne praktyki na forach
Ostatnio coraz częściej widzę na forach że wyszukiwarki na nich są zabezpieczone na przeróżne sposoby.
Ostatnio nawet widziałem forum na których były trzy zabezpieczenia antyspamowe: "Wyszukiwanie dopiero po trzydziestu sekundach od wejścia na forum", "captcha", i "pytanie typu: ile jest 3x5" (<< no i nie mogłem skorzystać  ;-) )
I tak się zastanawiam jaki ro ma sens? Sam prowadzę forum i jestem niezmiernie szczęśliwy gdy User najpierw skorzysta z wyszukiwarki zanim się zamelduje (żeby jeszcze ta z SMF dobrze działała :-().
Nie mam też nic przeciwko temu że boty wyszukiwarek indeksowały wyniki wyszukiwań.

Więc o co w tym chodzi ??
Joomla Yellow Pages Component
Joomla Directory Component
Reply · Quote exbros #2 ()
since Dec 2006 · 36 posts · Location: Lublin / Londyn
Nie prowadze zadnego forum, ale potrafie sobie wyobrazic serwer na ktorym wyszukiwarka ma do obsluzenia kilkaset skomplikowanych przeszukan w ciagu sekundy... ;)

Nie chodzi przypadkiem o zablokowanie mozliwosci ataku DoS przez nadmierne obciazenie silnika forum / wyszukiwarki?
Pozdro
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
Reply · Quote Stef #3 ()
since May 2006 · 307 posts
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
In reply to post #1
Prawdopodobnie o obciążenie serwera, ponadto programy indeksujące tak naprawdę nie potrzebują korzystać z wyszukiwarek.
Wydaje się to być rozwiązaniem bez sensu i na skróty, ale być może w jakimś konkretnym przypadku nie da się łatwiej tego rozwiązać.
Reply · Quote neo_fox #4 ()
since Jan 2007 · 24 posts
Rozumiem że obciążenie serwera, ale ja mam już ok 6 nowych użytkowników na dzień.
Gdybym zablokował wyszukiwarkę w ten sposób to pewnie miałbym z 10 na dzień.
Joomla Yellow Pages Component
Joomla Directory Component
Reply · Quote Stef #5 ()
since May 2006 · 307 posts
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Quote by neo_fox on 2007-03-14, 00:10:
Rozumiem że obciążenie serwera, ale ja mam już ok 6 nowych użytkowników na dzień.
Gdybym zablokował wyszukiwarkę w ten sposób to pewnie miałbym z 10 na dzień.
Chyba jednak nie do końca zrozumiałeś. Jest to najprostsze zabezpieczenie np. przed atakiem typu DoS na mechanizm wyszukiwania.. innymi słowy mógłbyś przy nieszczęśliwym obrocie sprawy nie mieć wcale nowych użytkowników, ani forum; choć traktowanie takich praktyk jako rozwiązania samego w sobie, nazwałbym raczej głupotą.
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum