Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Fedora Środowiska graficzne RSS
Kde kontra Gnome ;-) -- Poważnie
Który jest bardziej wydajny    ??

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote neo_fox #1 ()
since Jan 2007 · 24 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Kde kontra Gnome ;-) -- Poważnie
Jestem (byłem ??) zwolennikiem Gnome ale ostatnio trochę się zawiodłem. Nie wiem co się porobiło ale Gnome zaczął zżerać takie ilości pamięci że staje się to niezmiernie uciążliwe.
W sumie nawet nie chodzi o to że zużywa jej tyle ale raczej o to że dzieje się coś takiego:
Uruchamiam Evolution, Firefox lub jakiś inny, bardziej pamięciożerny program i w momencie gdy zaczyna brakować pamięci fizycznej system system zrzuca część pamięci na partycje SWAP.
Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby ta operacja się nie zapętlała. Ile system zrzuci tyle zostaje natychmiastowo znowu zajęte. Load Average zaczyna się podnosić do 10-15 i system przestaje reagować. Dzieje się tak do czasu gdy nie uda mi się "odstrzelić" tego programu.
Myślałem że to może Beryl, ale wyłączyłem go i dzieje się to samo.
Odpaliłem KDE i coś takiego nie ma miejsca.
I tak się zastanawiam nad przesiadką. Poza tym ostatnio używam sporo programów pod KDE (Umbrello, Kile, KPDF)

Co o tym sądzicie ??
Joomla Yellow Pages Component
Joomla Directory Component
Reply · Quote adios #2 ()
User title: Antylopa GNU
since May 2006 · 189 posts · Location: Mielec
Group memberships: Administratorzy, Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Ostatnie wersje KDE stały się naprawdę szybkie i mało zasobożerne. Choć nie jestem zwolennikiem KDE i QT to KDE bardzo fajnie chodzi, nawet na starych maszynkach(lepiej niż GNOME).

W dodatku jeżeli korzystasz z dużej ilości aplikacji QT to możesz się spokojnie przerzucić. Także myślałem o przesiadce, ale moje Gnomowe przyzwyczajenia na to nie pozwalają.
Pierwsze kroki w Fedora Core - http://poradnik.fedorapl.org
adios.blog - http://adiospl.wordpress.com
Reply · Quote !Ci #3 ()
since Feb 2007 · 15 posts · Location: Rzeszow
Quote by adios:
Także myślałem o przesiadce, ale moje Gnomowe przyzwyczajenia na to nie pozwalają.
Moze jak wyjdzie KDE 4 to przyzwyczajenia Ci sie zmienia ;-)

A odnosnie tematu przyjelo sie ze KDE jest "pamieciozerne", jednak komputery w obecnej chwili na tyle sie rozwijaja, ze ilosc RAM'u juz nie jest takim problemem jak kiedys. Jak wspomnialem o nowym wydaniu tego menadzera, bedzie on juz oparty, jak wiadomo, o biblioteke QT w wersji 4.x, a ta jest niewatpliwie lepiej zbudowana jak jej poprzedniczki, zarowno pod wzgledem wydajnosci jak i "pamieciozernosci" - co za tym idzie bardzo ciekawie sie zapowiada :-p
Reply · Quote adios #4 ()
User title: Antylopa GNU
since May 2006 · 189 posts · Location: Mielec
Group memberships: Administratorzy, Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Quote by !Ci:
Quote by adios:
Także myślałem o przesiadce, ale moje Gnomowe przyzwyczajenia na to nie pozwalają.
Moze jak wyjdzie KDE 4 to przyzwyczajenia Ci sie zmienia ;-)

Aż mnie kusi o zainstalowanie 3 snapshota na Ubuntu (tam są paczki ;-)), jednak nie mam żadnego Ubuntu :D
Pierwsze kroki w Fedora Core - http://poradnik.fedorapl.org
adios.blog - http://adiospl.wordpress.com
Reply · Quote neo_fox #5 ()
since Jan 2007 · 24 posts
Ja mam wrażenie że obecna wersja KDE jest szybsza niż Gnome.
Ale mam pdobne problemy: Gnomowe przyzwyczajenia :-(

Ale staram się ...
Joomla Yellow Pages Component
Joomla Directory Component
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum