Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Zupa Hyde Park RSS
Gdzie kupić muzykę

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Reply
Reply · Quote neo_fox #1 ()
since Jan 2007 · 24 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Gdzie kupić muzykę
Ma ktoś jakiś pomysł. Większość portali sprzedających muzykę online posiada tylko utwory w kretyńskim, jedynie słusznym formacie WMA.
Czy istnieje jakiś poważny (sprawdzony) portal na którym można kupić piosenki w formacie MP3 lub jeszcze lepiej (marzenie) OGG ??
Joomla Yellow Pages Component
Joomla Directory Component
Reply · Quote exbros #2 ()
since Dec 2006 · 36 posts · Location: Lublin / Londyn
Czy istnieje jakiś poważny (sprawdzony) portal ...
Obawiam sie, ze nie i ze nie zaistnieje w najblizszej przyszlosci....

A to z tego powodu, ze tylko WMA ma zaimplementowane DRM a powazni sprzedawcy musza powaznie liczyc sie z prawami autorskimi, tantiemami itp itd wiec musza posiadac kontrole nad tym co, gdzie i jak jest odtwarzane...
Cytat ze strony jednego z powaznych sklepow (sorry, ze nie po polsku...)
Two of the most common file formats are:

WMA: Windows Media Audio file. A format of digital music, developed by Microsoft, which works with most digital music players. When bought from a Digital Music Store, this type of file tends to be protected with DRM.

MP3: The most widely-recognised and used digital music format. This type of file is unprotected (has no DRM), can be extremely high quality and is playable on the vast majority of digital music players - including iPods.

A odpowiadajac konkretniej -
jedynym powaznym miejscem ktore znam jest http://www.mosdownload.com/ ale wybor gatunkow jest tu dosc ograniczony ;)
Pozdro
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
Reply · Quote neo_fox #3 ()
Może się mylę ale w gruncie rzeczy te całe cholerne zabezpieczenia DRM przyczyniają się do  piractwa.
Bo wcale nie chodzi już tylko o to że ja czy Ty używamy linuksa. Może to przykre ale takich jak my jest jest marny odsetek :-(
Ale nawet jeśli ktoś używa Windows to będzie miał z tym problemy. Mam PDA z Windows CE (Program do nawigacji ie działa niestety pod pingwinem) i mam kilka zakupionych utworów w formacie WMA. I zawsze mnie dobija sytuacja kiedy w aucie słucham muzyki i nagle wyskakuje komunikat "dla tego utworu nie znaleziono ważnej licencji" (zawsze zapominam tych śmieci skopiować). Szczególnie miłe gdy się jedzie po autostradzie 180 Km/h i trzeba kliknąć rysikiem w ten malutki przycisk "ok" w prawym górnym rogu ekranu komunikatu który zajmuje cały ekran.

Ergo: zainstaluj emulopodobny program, ściągnij co trzeba i nie będziesz mieć problemów.
Tylko zasady etyczne nie pozwalają. I dobrze :-)
Reply · Quote gwiazdor_online #4 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Group memberships: Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Quote by neo_fox:
Tylko zasady etyczne nie pozwalają. I dobrze :-)

No i jeszcze prawo.

Ale ja nie mam zahamowań etycznych. Na piractwo krzyczą w koejności ci, co najwięcej na fonografii zarabiają. A czy wierzycie, że muzycy sami nie ściągają mp3? Kilka kliknięć i masz masę kawałków, a nawet jak byś kupił płyty CD z tymi utowrami, to i tak zajmuje masę miejsca i jest nieefektywne pod względem prenośności.

Abradab kiedyś w takim znanym przeboju rzucił hasło:
nie kupuj płyt na targu
A ja jestem ciekaw ile on sam kupił.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote Raven #5 ()
since May 2006 · 85 posts · Location: Lublin
Quote by gwiazdor_online:
nie kupuj płyt na targu
Mam wrażenie, że kupowanie płyt na targu ma te same wady, które wg ciebie dotyczą oryginalnych płyt. :P
Reply · Quote gwiazdor_online #6 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Quote by Raven:
nie kupuj płyt na targu
Mam wrażenie, że kupowanie płyt na targu ma te same wady, które wg ciebie dotyczą oryginalnych płyt. :P

Ale ja mam na myśli płyty z mp3. :P
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote Raven #7 ()
since May 2006 · 85 posts · Location: Lublin
Jak ja kupowałem na targu (człowiek był młody, głupi), to o mp3 jeszcze nikt nawet nie marzył. ;)
Reply · Quote neo_fox #8 ()
In reply to post #4
.. Na piractwo krzyczą w koejności ci, co najwięcej na fonografii zarabiają.

Wiadomo, jak rekin posmakuje krwi to chce już tylko więcej ;-)

Jak się wkurze to zainstaluje faktycznie jakiegoś emula :-(
Reply · Quote exbros #9 ()
since Dec 2006 · 36 posts · Location: Lublin / Londyn
In reply to post #3
//OT
Quote by neo_fox:
Mam PDA z Windows CE (Program do nawigacji ie działa niestety pod pingwinem)...
Ale dziala pod Symbianem - a to w koncu prawie Linux :D
Wlasnie wyszla i jest juz dostepna piekna N95 na Symbianie OS 9.2 (S60 rel. 3.1) ze zintegrowana nawigacja http://www.gsmarena.com/nokia_n95-1716.php  (choc przyznam - nie lubie Nokii)...

Wracajac do tematu OffTopa ;)
Ja uzywam XDA mini S (to to samo co Qtek 9100, i-mate K-JAM, MDA Vario... HTC codename Wizard) i po tym co zrobil tydzien temu maly-miekki z najwazniejszym portalem spolecznosci PDA

http://www.xda-developers.com/modules.…?name=News&fi…

nie pozostalo mi nic innego jak zaangazowac sie w http://linwizard.sourceforge.net/ :D

Sorry za OffTop, ale - zeby nie bylo ze w 100% nie na temat ;) - jak ktos ma chwile to moze sobie poczytac (po angielsku) o durniach z MS... $$$ uber ales (czy jakos tak to szlo) :(
Pozdro
Google i Szukaj to najbardziej obczajeni goscie na tym forum - nie zapomnij zapytac ich, zanim zaczniesz pytac nas...
Reply · Quote adios #10 ()
User title: Antylopa GNU
since May 2006 · 189 posts · Location: Mielec
Group memberships: Administratorzy, Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
MP3 bez DRM:
http://us.puretracks.com/content/viewer.a…?cid=GlobalNav…
Pierwsze kroki w Fedora Core - http://poradnik.fedorapl.org
adios.blog - http://adiospl.wordpress.com
Reply · Quote Stef #11 ()
since May 2006 · 304 posts
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Spokojnie, DRM umiera (przynajmniej w formie znanej dotychczas). ;)
Tym bardziej warto wspierać miejsca które muzykę (choć z reguły w bardzo ograniczonym wyborze) sprzedają/udostępniają bez głupich dodatków już teraz, np: Jamendo czy Magnatune.
Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Reply
Go to forum