Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Zupa Pozostałe dystrybucje i systemy RSS
Fedora?Debian?Slackware?FreeBSD?
Co najlepsze na serwer?

Announcement

2006-06-03, 10:40 by gajownik
Subject: Zanim coś napiszesz...
Witamy w naszych niskich progach ;-)

Zanim coś napiszesz na forum:
1. zapoznaj się z Wiki i FAQ a także Poradnikiem - są tam odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania
2. skorzystaj z forumowej wyszukiwarki i/lub Google - jest spora szansa, że ktoś już rozwiązał Twój problem
3. uaktualnij cały system
4. przeczytaj regulamin oraz tekst na temat mądrego zadawania pytań
5. jeśli masz jakiś problem, przekaż nam o nim odpowiednią ilość informacji - jak na razie nie potrafimy jeszcze wróżyć z fusów
6. dla każdego nowego problemu twórz osobny wątek używając jednak zdrowego rozsądku
7. nie pisz niczego, czego wstydził(a)byś się przed swoją mamą ;-)

Życzymy miłej zabawy - zespół fedorapl.org
Create new thread · Page:  1  2  next
Reply · Quote Thorin #1 ()
since May 2006 · 214 posts · Location: Mińsk Mazowiecki
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Show profile · Link to this post
Subject: Fedora?Debian?Slackware?FreeBSD?
Generalnie tego typu tematy byly walkowane na poprzednich forach i wiem, ze linux to linux i w sumie kazdy jest w czyms podobny...ale uwazam, ze sa pewne jakies przeznaczenia docelowe, np. patrzac na FC widze raczej system desktopowy, ale Debian juz jest dla mnie bardziej czyms co kwalifikuje do grupy serwerowych systemow podobnie zreszta jak Slack i FreeBSD?
Czy wg was Fedora moze sie rownac chociaz by z Debianem? Stabilnosc itp?

Ja ostatnio sie przesiadlem na Debiana i uzywam go jako desktopu narazie, choc niedlugo bede chcial kupic slabszy komp i postawic na nim siec... nie bedzie to super szybka maszyna, wiec mysle ze lepszy bedzie slack albo debian...chce to postawic tylko po to zeby sie nauczyc czegos nowego :) posiedziec troche przy sieciach itp, wiec gwarantuje ze bedzie wiele pytan z mojej strony :)

Chcialbym jednak poznac wasza opinie na ten temat ;)
Dzieki
Linux registred user: #410780
[Image: http://zs1mm.home.pl/thorin/foto/fedora.png]
Reply · Quote da_niel #2 ()
since Jan 2007 · 13 posts · Location: 3miasto
Group memberships: Użytkownicy
sprobuj http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/
ale nie jest tam wynik miarodajny... jakbym nie zaznaczal Fedora nigdy nie jest na pierwszym miejscu :)
RE5PECT
[Image: http://img364.imageshack.us/img364/8789/userbar268597rh4cj4.gif]
Reply · Quote Thorin #3 ()
Znam te stronke ;) chodzi mi bardziej o doswiadczenia, takie jak np. czy czesto zdarzaja sie taki wpadki jak chocby temat samba itp ;)
Reply · Quote Renegade #4 ()
since Jan 2007 · 34 posts · Location: Lubliniec
Też miałem do niedawna wątpliwości co do tego co lepsze na serwer ale ostatnio uświadomił nie jeden znajomy który nie widzi nic poza Linuksami zajmujący się serwerami, itp. Powiedział tak, że różnica między RH lub SuSE, a Debianem jest taka, że nie podjął by się aktualizacji np. 5 letniego serwera RedHat do nowszej wersji. Za to Debiana czy FreeBSD jak najbardziej Stwierdził
tam jest apt-get dist upgrade i to jest piękne
Więc coś w tym musi być. Zresztą widać to po samej próbie aktualizacji Fedory o jeden nr wyżej, jakie są problemy.
Reply · Quote ecik #5 ()
User title: Paczker
since Sep 2006 · 49 posts · Location: Rybnik
Quote by Renegade:
Zresztą widać to po samej próbie aktualizacji Fedory o jeden nr wyżej, jakie są problemy.

Bo tutaj z wydania na wydanie zachodzą przeważnie dość istotne zmiany. A bardzo istotne to będą między 6, a 7 ;]
Paczker i fan Fedory
... moje zapiski...
... i strona na wiki
Reply · Quote gwiazdor_online #6 ()
User title: taki nieogolony typek
since May 2006 · 247 posts · Location: Skarżysko-Kamienna -> Kraków
Group memberships: Moderatorzy, Użytkownicy, Zespół fedorapl.org
Ja uważam, że wszystkie znane dystrybucje mogą służyć do wszelakich celów, a wybór komkretnej bardziej powinien być zgodny z filozofią danego człowieka. Chcesz wsyzsko kompilować - wybierasz gentoo; chcesz poznać linuksa - slackware i debian (zalety to także szybkość działania na starym sprzęcie); w przypadku odwrotnym - ubuntu, suse, mandriva; masz mocną maszynę i lubisz nowoczesny i stabilny soft - fedora. I wszystko to zarówno nadaje się na serwer, jak i na desktop. :)

Co do stabilności debiana, to jego pakiety w wersji stabilnej sprawdza się latami, więc po jej wyjściu szybko się starzeją, a wersja testing ma praktycznie to samo, co ubuntu.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote Thorin #7 ()
No wiem, ze z Debianem tak jest...generalnie sarge nie chcial mi sie nawet zainstalowac z powodu braku modulow do nowego sprzetu! Moze nie mam czesci z najwyzszej polki ale napewno z najnowszej ;) sarge sciagniety z debian.org nie daje sie zainstalowac na nowszych kompach (SATA, nowsze plyty glowne i tu karty ethernet etc.)

Nie wiem natomiast jak jest ze slackiem? Jest do chyba dobra dystrybucja - stabilna - ale nie przestarzala?

Co do fedory jako serwer, z tego co czytalem to niedawno w zasadzie pojawil sie SeLinux, o ktorym mowi sie ze jest dobry i poprawia bezpieczenstwo w systemie. Oczywiscie kazdy linux to system nadajacy sie do wszyskiego, zalezy oczywiscie od zaawansowania uzytkownika to jest jasne ;)
Reply · Quote gwiazdor_online #8 ()
Slackware to mój obecny system osobisty. Aktualność pakietów zdecydowanie przewyzsza debiana stable, a nawet jest repozytorium slackware-current, skąd można ściągnąć najświeższe wydania (które zostały ustalone jako stabilne :) ). Natomiast ogólnie-rozwojowo technologicznie jest srednio. Większość rzeczy trzeba robić korzystając z howto, wilokrotnie trzeba kompilować programy samemu, a system pakietów nie sprawdza zależności, co czasem jest straszną katorgą. Plusem jest natomiast jego elastyczność. Możesz w nim grzebać i ulepszać go na potęgę. Mój slackware już ciut odjechał od wersji dystrybucyjnej ;) No i jest bardzo szybki w działaniu, a ma minimalne wymagania sprzętowe. Jakbyś chciał powąchać tej dystrybucji, to wypróbuj slaksa. U mnie tak się to zaczęło.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Reply · Quote alienjr #9 ()
User title: Free Software Supporter
since May 2006 · 74 posts · Location: Żyrardów → Łódź
Ja polecam Debiana GNU/Hurda. Bardzo stabilny. ;-)
A tak w ogóle to odkąd SUN chce zmienić licencje Javy i OpenSolarisa na GPLv3 to zastanwiam się czy nie pobawić się trochę Solarisem Nevadą. Podoba mi się też to jak FreeBSD się rozwija. Naprawdę tylko pogratulować. Lubię Debiana, bo to Debian - nie trzymają sie jednej kokretnej opcji, mają historie, miliard pakietów, stabilność, no i cenią wolność oprogramowania, dokumentacji i innych pierdółek :). Lubię Gentoo, bo ekperymentują i też nie trzymają się jednej opcji. Nie lubie Slacka, bo mają tam dyktaturę, która pozbyła się GNOME. Ale i tak pozostane przy Fedorze, bo co wydanie potrafi mnie bardzo pozytywnie zaskoczyć, a poza tym to po prostu przyzwyczajenie bierze górę. ;-)
Fedora GNU/Linux

Wolne Oprogramowanie, Wolna kultura
Reply · Quote Raven #10 ()
since May 2006 · 85 posts · Location: Lublin
Quote by alienjr:
Lubię Debiana, bo to Debian - nie trzymają sie jednej kokretnej opcji, mają historie, miliard pakietów, stabilność, no i cenią wolność oprogramowania, dokumentacji i innych pierdółek :).
Jeśli chodzi o wolność, to z jednej strony są bardziej stallmanowscy od Stallmana (np. uznają GNU FDL za nie-wolną licencję), a z drugiej trzymają na swoich serwerach nie-wolne oprogramowanie (sekcja non-free). ;)
Reply · Quote gwiazdor_online #11 ()
In reply to post #9
Quote by alienjr:
Nie lubie Slacka, bo mają tam dyktaturę, która pozbyła się GNOME.

1. Tworzenie tej dystrybucji jest jednoosobowe. Ostatnimi czasy nastąpiło dużo zmian w gnomie. Volkerding nie jest niestety supermanem i nie wdroży ot tak sobie czegoś, co zaburza dotychczasową filozofię systemu, który uchodzi za stabilny.
2. Są całościowe pakiety/instalatory gnoma na slacka, jak np. dropline czy freerock, więc w czym problem?
Reply · Quote alienjr #12 ()
Quote by Raven on 2007-02-10, 17:52:
Jeśli chodzi o wolność, to z jednej strony są bardziej stallmanowscy od Stallmana (np. uznają GNU FDL za nie-wolną licencję), a z drugiej trzymają na swoich serwerach nie-wolne oprogramowanie (sekcja non-free). ;)

A przy Livnie nie pracują ludzie związani z Fedorą?

Co do tej licencji to coś mi się obiło o uszy, że nie spełnia DFSG, ale nie wiem o co konkretnie chodzi. Próbowałem czytać listy mailingowe gdy temat był gorący, ale niewiele rozumiałem z tych dyskusji.
Quote by gwiazdor_online on 2007-02-10, 18:34:
1. Tworzenie tej dystrybucji jest jednoosobowe. Ostatnimi czasy nastąpiło dużo zmian w gnomie. Volkerding nie jest niestety supermanem i nie wdroży ot tak sobie czegoś, co zaburza dotychczasową filozofię systemu, który uchodzi za stabilny.
2. Są całościowe pakiety/instalatory gnoma na slacka, jak np. dropline czy freerock, więc w czym problem?
I właśnie dlatego nie lubie Slacka. GNOME'a nie ma, a nawet jeśli się go doinstaluje to "w zamian" system jest niestabilny. W każdej dystrybucji (i większości Uniksów) można to wszystko doinstalować, ale GNOME dla to nie jest środowisko, które powinno zostać pominięte. Chociaż generalnie może się trochę czepiam, bo to szczegół jest i chociażby w Gentoo samemu trzeba doinstalować obojętnie co, ale to wynika już z filozfii systemu, a nie z "niedopracowania". Nawet już nie sam brak GNOME'a mnie zniechęca do spróbowania Slacka, a sam fakt, że jest tam coś "niedopracowane". A poza tym słyszałem, że manager pakietów jest jakiś "brzydki". Ale może to tylko złe języki ludzkie, pomówienia.. ;-p
Fedora GNU/Linux

Reply · Quote ecik #13 ()
User title: Paczker
since Sep 2006 · 49 posts · Location: Rybnik
Quote by alienjr:
A przy Livnie nie pracują ludzie związani z Fedorą?

Nie wiem jak to wygląda w debianie, ale livna, w przypadku Fedory, nie jest oficjalnie wspieranym repozytorium (to, że paczki tam robią ci sami ludzie co dla Extras to inna sprawa ;))
Paczker i fan Fedory
... moje zapiski...
... i strona na wiki
Reply · Quote Raven #14 ()
since May 2006 · 85 posts · Location: Lublin
In reply to post #12
Quote by alienjr:
A poza tym słyszałem, że manager pakietów jest jakiś "brzydki". Ale może to tylko złe języki ludzkie, pomówienia.. ;-p
Tam po prostu NIE MA menedżera pakietów...
Reply · Quote alienjr #15 ()
Quote by ecik:
Nie wiem jak to wygląda w debianie, ale livna, w przypadku Fedory, nie jest oficjalnie wspieranym repozytorium (to, że paczki tam robią ci sami ludzie co dla Extras to inna sprawa ;))

Co za różnica? Czy Livna będzie pod szyldem Fedory i na serwerach Red Hata, czy będzie nieco obok? To jest niemalże to samo. I dla tego mnie dziwi krytyka sekcji non-free na serwerach Debiana.

Quote by Raven:
Tam po prostu NIE MA menedżera pakietów...
No właśnie coś takiego słyszałem. Ale z tego co wiem można sobie doinstalować menedżer pakietów, a ponoć z tych co są to i tak nie są tak wygodne jak rpm+yum.
Fedora GNU/Linux

Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Page:  1  2  next
Go to forum